Fade Out

Categories Inđija, Istorija inđijskog rokenrolaPosted on

Bend “Fade Out” nastao je 17.09.2004. godine u Inđiji, nakon koncerta grupe “Illusion” koja je svirala obrade. Članovi tog benda, ostali su na piću posle koncerta u bašti “Kuće Vojnovića” i tada odlučili da se “uozbilje” i naprave bend koji će stvarati autorsku muziku.

Originalni članovi benda bili su:
Milica Malenović (vokal),
Srđan Stojaković (bubanj),
Boris Nastevski (ritam gitara),
Damir Brahović (bas gitara) i
Mladen Janković (solo gitara)

Bend je dobio ime po pesmi “Street spirit (fade out)” britanske grupe “Radiohead”, zahvaljujući uticajima starije generacije muzičara, koji su tu pesmu često svirali.

Bend ozbiljnije počinje sa radom 2005. godine kada im se pridružio Radovan Skendžić koji je preuzeo vokale i učestvovao u pisanju prvih pesama. Prvu pesmu “Redemption night” napisali su početkom 2005. godine, a iste godine nastaje i pesma “Ostani svoja”.

Prvi nastup pod imenom FadeOut bio je na svirci benda “Mmm Dilišulas” 2005. godine u kafeu Derbi u inđiji, a prvi samostalni nastup na gitarijadi u Beški 2005. godine.

Zahvaljujući čestim vežbama, ali i muzičkom “bekgraundu”, pozivi za koncerte po lokalnim klubovima i kafeima postaju sve češći, kao i nastupi na lokalnim takmičenjima demo bendova. U to vreme bendu se na kratko priključuje i bubnjar Srđan Pajić, koga na kratko menja Ivana Eremić.

Do preokreta dolazi 2008. godine kada Skendžić na kratko boravi u Americi, ali bend ne staje sa radom. Menjaju ga Ema Stepanović i Milana Egić, ali on ostaje aktivan član “na daljinu”.  Pesma “Breathe” nastala je upravo na taj način: Skendžić je tekst i osnovne akorde slao Skajpom za Srbiju, gde su preostali članovi benda osmišljavali ostatak pesme (temu, ritam, ukrase itd).

Po povratku iz Amerike na jesen 2008. godine Skendžić se vraća u bend, a konačna postava biva kompletirana dolaskom Stevana Vivoda na mesto bubnjara.

Krajem te godine ulaze u studio da bi snimili prve četiri pesme. U “Studiju 69” u Beogradu kod Alekse Jonića snimili su pesme: “Ostani svoja”, “Bez posvete”, “Redemption Night” i “Breathe”. Objavljuju ih samostalno, bez izdavača, na zimu 2008. godine i EP nazivaju “Hedonizam i renensansa”. Na naslovnoj strani EP-ja nalazi se slika starog vodotornja kod železničke stanice, jednog od simbola Inđije koji je srušen 2020. godine tokom izgradnje nove pruge.

Bend je svirao širom Srbije, najviše zahvaljujući turneji nekoliko demo bendova 2008. i 2009. godine u organizaciji radija Beograd 202, u okviru koje su svirali u: Vranju, Leskovcu, Pančevu, Beogradu, Zaječaru, Rumi. Najčešće su svirali kod kuće – u dansing baru “Piri” i klubu “eXtreme pub”.

U “Piriju” su redovno svirali četvrtkom, ali su jedne subote nastupili umesto lokalnog benda “Misty” koji je obično svirao tog dana, jer im se pevačica neposredno pre koncerta razbolela. Fade Out se tada predstavio rečima: „FadeOut večeras u epizodi: Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar“. Tada su stvorili koncept “epizoda” koje su postale deo repertoara benda. Obučeni u odela bili su u epizodi “Vlada Republike Srbije” (osim bubnjara koji nije želeo da obule odelo, pa su ga nazvalil Vojislavom Koštunicom), pojavljivali su se kao likovi iz igrice Mortal kombat, maskirali su se na razne načine…

Najznačajnijim nastupima smatraju koncert u Beogradskom SKC-u u okviru turneje radija Beograd 202, promociju albuma kod kuće, u “eXtreme pub” 2008. godine, Motorijadu u Inđiji 2009. godine na kojoj su nastupili pred najvećim brojem ljudi i program “Local heroes” inđijskog Scena festa 2010. godine.

Fade Out za sebe kažu da su “prvi inđijski rok bend u novijoj istoriji koji je sav novac od svirke odvajao kako bi kupio opremu za bend i da ne bi zavisio od iznajmljivanja tuđe opreme”. Sav novac za opremu je sakupili su isključivo od sviranja i planirali su da na sličan način prikupe novac i za objavljivanje albuma. Napisali su još jednu pesmu “Širom zatvorenih očiju“, ali nisu uspeli da je snime.

Bend je prestao sa radom 2010. godine zbog kreativnih razlika.

Okupili su se samo još jednom, 26. avgusta 2011. godine i to u krnjem sastavu, na 100. koncertu benda „Rejected“, kada su odsvirali par autorskih pesama i nekoliko obrada iz svog starog opusa.

Većina članova benda ne bavi se aktivno muzikom, osim Stevana Vivoda, koji i dalje nastupa sa bendom „Reforma“.

N.Radišić

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *