Formula Ljubavi

Categories Inđija, Istorija inđijskog rokenrolaPosted on

Svakako najznačajnija, najpopularnija i grupa koja je ostavila poseban pečat ne samo u Inđiji, već i mnogo šire, bila je grupa “Formula ljubavi“. Grupa je trajala čitavu deceniju, od 1970. do 1980. godine uz više personalnih promena.

Prvu postavu činili su:
1. Mitrović Miodrag Jumba – vokal,
2. Nikolić Svetislav Svetac – solo gitara,
3. Nastevski Vladimir – bas gitara,
4. Matijević Stanko – klavijature,
5. Skendžić Nenad Neša – alt saksofon i
6. Kresoja Duško Krca – bubnjevi.

Jedan od prvih i najznačajnijih nastupa bio je promotivni koncert u sali Radničkog univerziteta Inđija 19.03.1970. godine pod muzičkim nazivom „Priča o nama“. Puna sala, veoma uspešan koncert, uz potpunu satisfakciju svih članova benda. Grupa poseduje veoma kvalitetne instrumente s obzirom da je početak sedamdesetih godina: gitare Aria diamond, Hofner bas, orgulje Gem, ozvučenje Dinacord Eminent II i pojačala Fender, Vox i Meazzi.

Rečeno je da se grupa “Admirali” povećala za dva člana grupe “Aveti” i promenom imena nastavila kao “Formula ljubavi”. Ime je grupi dao Glušica Mile. VIS „Formula ljubavi“ nastupa u Inđiji, u Domu omladine (gde u slobodno vreme uvežbava svoj repertoar), u bašti Radničkog univerziteta, sali Vatrogasnog doma i u okolnim mestima, a u letnjim mesecima su nastupali na Jadranu. Repertoar su činile kompozicije domaćih, a i pojedinih stranih sastava sa prevedenim tekstovima, kao i sopstvene kompozicije.

Godine 1970. VIS “Formula ljubavi” preko Crvenog krsta Inđija odlazi u Senj (u školu učenika u privredi – letnje odmaralište Crvenog krsta) kao bend za večernju zabavu omladine na letovanju. Grupa odlazi bez vokalnog soliste Mitrović Miodraga Jumbe a grupi se za letnji nastup priključuje Matijević Milan Špira. U blizini je bio restoran „Lipa“ kome je bio potreban bend za letnju svirku. Osoblje restorana „Lipa“ preuzima grupu koja nastupa svako veče za goste i meštane. Senjskoj turističkoj organizaciji se svidela grupa i svirka tako da se saradnja nastavlja još nekoliko godina.

Polovinom letnjeg perioda dolazi do personalnih promena u grupi. Iz benda odlaze Matijević Milan Špira i Skendžić Nenad, a u grupu dolazi bubnjar Suču Nikola Suki. Grupa u ovom sastavu, po povratku sa letnjeg nastupa nastavlja da svira na igrankama u Vatrogasnom domu Inđija i u Domu omladine, u sastavu: Nikolić Svetislav Caja – gitara i vokal, Matijević Stanko – klavijature, Nastevski Vladimir – bas gitara i Suču Nikola Suki – bubnjevi.

Leta 1971. godine grupa ponovo dobija angažman u restoranu „Lipa” u Senju u sastavu:
1. Kin Marijan (Brčko) – solo gitara, vokal,
2. Nastevski Vladimir – bas gitara,
3. Matijević Stanko Škot – klavijatura
4. Suču Nikola Suki – bubnjevi.

U jesen 1971. godine grupi se ponovo priključuje Nikolić Svetislav Caja, a u grupu dolazi i solo gitarista iz Rumske grupe “Razmaženi” – Grubor Jovan Edi. Ovaj izvanredni solo gitarista i vokal daje grupi novi imidž. Sa dve solo gitare i uz veoma dobre i kvalitetne instrumente (gitare Gibson SG, Fender mustang, ozvučenje Eminent II i pojačala Vox AC-30 top boost, Fender super reverb twin, orgulje, Vox continental i bubnjevi Ludwig) grupa bira i poseban repertoar, sa višeglasnim pevanjem, veoma dopadljiv publici. U proleće 1972. godine grupu napušta gitarista Nikolić Svetislav Caja, a nešto kasnije priključuje im se vokalni solista Mitrović Miodrag Jumba. U ovom sastavu, grupa ponovo ima letnji angažman u Senju u restoranu „Lipa“. Ponekad, kada je bio slobodan dan, nastupali su i u drugim mestima duž obale Jadrana. Jedan od takvih nastupa bio je i u “Uljaniku” u Puli. Tada su svirali kao predgrupa čuvenoj grupi Time. U “Pećinama” u Rijeci, svirali su kao predgrupa Atomskom skloništu. Takođe, nastup je bio i u najpoznatijem kafiću u „Lovranu“ (gde su nastupale poznate grupe ex Jugoslavije), kao predgrupa grupi Had iz Osijeka.

Po dolasku sa letnjeg angažmana, sastav napušta vokalni solista Mitrović Miodrag Jumba, a grupa kao kvartet nastavlja da svira u Inđiji i okolnim mestima. Redovni nastupi bili su u Domu omladine Inđija subotom i nedeljom. Sala je na igrankama uvek bila puna jer, osim inđijske omladine, zbog veoma dobre svirke, dolazili su mladi i iz okolnih mesta, pa i iz Novog Sada, Beograda, Zemuna, Rume, Batajnice… Prijatnoj atmosferi doprinosio je i tada veoma dobar uljani light show. U aneksu sale bio je bife, uglavnom sa bezalkoholnim pićima. Kasnije se tek moglo konzumirati i pivo.

Novogodišnji doček 1973. godine grupa svira u sali Inđijske gimnazije. Osim u Inđiji, grupa svira i u Rumi, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Sremskim Karlovcima i mnogim manjim mestima u inđijskoj opštini, a i širom Srema. U vremenu o kom govorimo grupa i dalje poseduje i nabavlja vrhunske instrumente.

Nastupi, na takoreći svim gitarijadama, donosili su grupi pobedničko mesto. Grupa počinje na nastupima da izvodi i sopstvene kompozicije: “Luda žena”, “Već dugo stojim tu”, “Lutam dugom ulicom”, a “Banane” su kasnije snimljene na singl ploči. U letnjim mesecima 1973. godine grupa ponovo nastupa u Senju, na rukometnom igralištu, a slobodnim danima, kao i prethodne godine, u mnogim mestima duž Jadrana.

Po dolasku sa mora grupi se pridružuje, kao vokalni solista, legenda jugoslovenske rok scene Miščević Zoran, frontmen grupe Siluete. Njegovim dolaskom u grupu počinju nastupi i u većim mestima. “Gradski podrum” u Beogradu gde su prisustvovali i članovi grupa Siluete, Elipse i Smak kao i drugi muzičari iz poznatih beogradskih grupa. Zatim nastupi u Kikindi, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Rumi i mnogim drugim gradovima u organizaciji angažovanog menadžera grupe.

VIS “Formula ljubavi” učestvuje 1973. godine u snimanju singl ploče za PGP RTS. Kao vrsni instrumentalisti, izvanredna su pratnja vokalnom solisti Zoranu Miščeviću. Na ploči su dve kompozicije: “Reka suza” (autor Z. Miščević) i “Banane“ (autor J. Grubor Edi). Obe kompozicije su veoma dobro prihvaćene od strane slušalaca, kako na „živim svirkama“, tako i putem audio medija.

Nakon gitarijade u septembru 1973. godine, u Inđiji, gde grupa osvaja prvo mesto, istu napušta solo gitarista Jovan Grubor Edi koji počinje profesionalno da se bavi muzikom. Ne leto 1974. godine dolazi do ponovnog okupljanja grupe koja dobija angažman na Jadranu, u mestu Jurijevo, kuda odlazi u sledećem sastavu:
1. Božić Jovan Bata – solo gitara,
2. Nikolić Svetislav Caja – bas gitara i vokal,
3. Matijević Stanko Škot – klavijatura i
4. Suču Nikola Suki – bubnjevi.

Grupa svira domaću komercijalnu muziku. Jedne večeri, u prolazu duž Jadranske obale sa prijateljima, Mitrović Miodrag Jumba im se priključuje u jednoj turi stranih pesama grupa Deep Purple, Santana i sl. I publika biva oduševljena. U avgustu, članovi grupe bez Matijević Stanka odlaze u Umag kao prateća grupa Stevanu Zariću, tada aktuelnom pevaču i kompozitoru. Tu se grupi pridružuje i bivši solo gitarista grupe Grubor Jovan Edi kao bas gitarista i Poljak Ričard kao saksofonista.

Po dolasku sa takozvane letnje svirke, grupa ima još nekoliko nastupa u letnjoj bašti (u dvorištu kuće br. 12) iza Osnovne škole „Dušan Jerković“ u sastavu: Mitrović Miodrag Jumba – vokalni solista i ritam gitara, Božić Jovan Bata – solo gitara, Nikolić Svetislav Caja – bas gitara i vokal i Suču Nikola Suki – bubnjevi. Naredne dve godine grupa nije bila aktivna.

Grupa se ponovo okuplja 1976. godine u sledećem sastavu:
1. Maslać Ivica – vokalni solista i bas gitara,
2. Mijačević Dragan Dadula – solo gitara i vokal,
3. Nikolić Svetislav Caja – bas gitara, klavijatura i vokal,
4. Matijević Stanko Škot – klavijature i vokal i
5. Suču Nikola Suki – bubnjevi.
Za razliku od prethodnih sastava grupe „Formula ljubavi“ sada se izvode numere sa višeglasnim pevanjem. I dalje, na nastupima na gitarijadama grupa osvaja prva mesta (Sremska Mitrovica, Ruma, Inđija). Te 1976. godine, letnji nastup je u Umagu u resto „Kanegra“ (na nudističkoj plaži). U turističkom centru „Katoro” gosti su poznatoj novosadskoj grupi „Neoplante“, čiji je bas gitarista bivči član grupe „Formula ljubavi“, Grubor Jovan Edi.

Kasniji nastupi su u mnogim mestima širom Vojvodine. Značajan nastup je bio u Beogradu za studente Teološkog fakulteta i jednog ženskog internata. U Inđiji, nastupi su bili pred prepunom baštom diskoteke “Popaj”. Nova postava grupe “Formula ljubavi” poseduje izvanredne i vrhunske instrumente (solo gitara Gibson Les Paul deluxe uz pojačalo Hiwat, bas gitara Fender jazz bas uz pojačalo Marshall, klavijatura Crumar organizer uz pojačalo Orange i Ludwig bubnjevi). Grupa je koristila ozvučenje Semprini.

Grupa prestaje sa radom 1978. godine zbog odlaska pojedinih muzičara u profesionalne muzičke vode, odnosno na odsluženje vojnog roka. Ponovo okupljenje bilo je početkom 1979. godine i to je bila poslednja postava “Formule ljubavi”. Ona je svirala u kontinuitetu godinu i po dana. Grupa je u tom periodu nastupala u sledećem sastavu:
1. Vujčić Duško Dudule – vokalni solista,
2. Božić Jovan Bata – solo gitara,
3. Matijević Stanko Škot – klavijatura i vokal,
4. Jeremić Dimitrije Mita – bas gitara i
5. Šubić Duško – bubnjevi.
Vrlo kratko, pre dolaska Vujčić Duška u grupu, kao vokalni solista “Formule ljubavi” nastupao je Plavić Aleksadar Aca. Stalni angažman grupe bio je u Domu omladine u Novim Karlovcima gde su igranke još uvek bile veoma dobro posećene. Kao zamena stalnog bubnjara Šubić Duška, bio je Zdjelar Milan – Maja. Izvode se uglavnom numere stranih grupa i izvođača (Santana, Eric Clapton, Journey, Smokie, Steve Miller Band, Manhattans), a od domaćih Bijelo dugme, Smak, Parni valjak… Grupa je imala nastupe i po mestima naše opštine, a i izvan pomenute teritorije.

Instrumenti su veoma kvalitetni: gitare Fender Telecaster thinline i Fender Mustang bas, klavijature Casio, pojačala Orange, Vox Ac 30 toop boost, Marshall, ozvučenje Dinacord i bubnjevi Tama. Grupa prestaje sa nastupima krajem 1980. godine i članovi se razilaze zbog odlaska pojedinih članova na odsluženje vojnog roka ili zbog radnih i drugih obaveza. Ovim je desetogodišnje aktivno postojanje i nastupanje grupe “Formula ljubavi” završeno.

Ponovno okupljanje desilo se 1984. godine zbog letnjeg angažmana Jadranu, na ostrvu Rab. Uz stare članove, prvi put su u grupi saksofonista i bubnjar. Sastav čine:
1. Nikolić Svetislav Caja – bas gitara i vokal,
2. Božić Jovan Bata – solo gitara,
3. Matijević Stanko Skot – klavijatura i vokal,
4. Filipović Miroslav – saksofon i
5. Cindrić Andrija – bubnjevi.
Grupa je svirala komercijalnu muziku. U septembru iste godine, grupa “Formula ljubavi” nastupa na gitarijadi u Inđiji u revijalnom delu, gde je izvanredno primljena pred prepunom salom Radničkog univerziteta. Nastupili su:
1. Mitrović Miodrag Jumba – vokalni solista,
2. Vujčić Duško Dudule – vokalni solista,
3. Božić Jovan Bata – solo gitara,
4. Matijević Stanko Škot – sintisajzer,
5. Nikolić Svetislav Caja – električni klavir,
6. Jeremić Dimitrije Mita – bas gitara i
7. Stojaković Čeda – bubnjevi.

Povodom jubileja indijske Gimnazije 1996. godine (30 godina postojanja) u sklopu emisije, na televiziji Novi Sad, u muzičkom delu programa pojavila se grupa “Formula ljubavi” sa kompozicijom “Banane“, koja se okupila samo radi tog nastupa, u sastavu: Matijević Stanko – harmonika i vokal, Mijačević Dragan Dadula – solo gitara, Nikolić Svetislav Caja – klavijature, Mitrović Miodrag Jumba – bas gitara i Stojaković Čeda bubnjevi.

Nakon deceniju i po, na gitarijadi u Inđiji, 2010. godine, grupa “Formula ljubavi” nastupila je revijalno i jedina od svih grupa koje su nastupale svirala na bis. Grupa je nastupila u sledećem sastavu:
1. Mitrović Miodrag Jumba – vokalni solista,
2. Božić Jovan Bata – solo gitara,
3. Popović Miroslav Pop – bas gitara,
4. Matijević Stanko Škot – klavijature i vokal i
5. Stojaković Čeda – bubnjevi.
Prvi put sa grupom, na bas gitari (ali sa iskustvom iz drugih inđijskih rok sastava) bio je Popović Miroslav Pop. Pored svoje dve kompozicije, “Formula ljubavi” je svirala numere grupa Deep purple, Alann, Santane i drugih.

Nakon ovog nastupa, grupa se više nije okupljala i nastupala.

*Tekst i fotografije preuzeti iz knjige „Prvih 20 godina – istorijat inđijskog rock‘n‘rolla” Jovana-Bate Božića i Stanka Matijevića, uz dozvolu autora

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *