Igra rokenrol cela Inđijska opština

Categories Inđija, Istorija inđijskog rokenrolaPosted on

Rokenrol u Inđiji i Sremu ima dugu istoriju i sa ovih prostora potekao je veliki broj rokenrol bendova. Međutim, malobrojni su uspeli da dođu do autorskih snimaka, a na prste jedne ruke se mogu nabrojati oni koji su napravili značajniju muzičku karijeru.

Prvim rok bendom u Inđiji smatra se VIS „Aveti“ koji je nastao 1965. godine. Međutim, informacije o inđijskim rokerima rasute su po internetu, ali i po raznim štampanim izdanja novina, od Ilustrovane Politike koja je 1972. godine objavila tekst o „Formuli Ljubavi“, pa do tekstova InMedije o trenutno aktuelnom bendu “Stare Kuke“. O pojedinima čak ne postoje nikakvi zapisi, kao što su „Antibiotici“ ili „Hagar“, koji su uspeli da dođu do snimaka autorskih pesama, ali ne i do izdanja, dok su neki potpuno i neopravdano zaboravljeni. Veliki broj odličnih muzičara i autora iz opštine Inđija ostao je ispod radara.

„Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963-2013” Bogomira Mijatovića prva je knjiga u kojoj su pobrojani svi oni koji su nešto značili za razvoj rokenrola u Pokrajini, pa i u Inđiji. Na ovom mestu, uz dozvolu autora, prenećemo vam tekstove iz te knjige o najznačajnijim inđijskim muzičarima koji su u njoj našli svoje mesto.

Ipak, najznačajniji dokument za „inđijsku scenu“ pojavljuje se tek 2017. godine u vidu knjige „Prvih 20 godina… istorijat inđijskog rock‘n‘rolla“, koju su napisali i priredili Stanko Matijević i Jovan Bata Božić i iz koje ćemo preneti deo tekstova o ključnim grupama koje su pravile autorsku muziku.

stranice knjige „Prvih 20 godina – istorijat inđijskog rock‘n‘rolla” Jovana-Bate Božića i Stanka Matijevića

Ali na tome nećemo stati, jer je u gradu i okolnim mestima uvek bilo odličnih muzičara koji su zaslužili da budu ovekovečeni i na ovom mestu.

Tekstove o inđijskoj sceni objavljivaćemo svakog četvrtka na portalu InMedija.

Autor: N. Radišić

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *