Intervju: Marko Todorović (Alitor): Do sada se pokazalo najboljim da ništa ne planiramo

Categories INTERVJU, Muzika, NAJVAŽNIJEPosted on

Inđijski metal bend Alitor završio je drugu evropsku turneju nazvanu „Balkan Metal Tempest“, tokom koje su, zajedno sa beogradskim bendom Quasarborn, nastupili u 9 evropskih gradova u Sloveniji, Češkoj, Nemačkoj i Srbiji.

To je i bio povod za kratak razgovor sa Markom Todorovićem koji je za IN Medija rekao da je godina na izmaku “bila izazovna” i “počela traljavo”, ali da se završila na najbolji mogući način – uspešnom turnejom.

INM: Nedavno ste završili drugu Evropsku turneju? Kakvi su utisci?

Marko: Pre nešto više od 2 nedelje smo se vratili sa naše druge (duže) evropske turneje, mrtvi umorni ali puni pozitivnih utisaka. Turneja je prošla super. Na kraju, kada se saberu utisci, veoma sam zadovoljan. Ovo je do sada najbolja turneja sa organizacione strane, radili smo sa zaista dobrim promoterima, svirali u odličnim klubovima, posete su bile zadovoljavajuće i povrh svega, uspeli smo da ostvarimo bitne konekcije za buduće turneje. Sveukupno, utisci su pozitvni i lično smatram da smo ovom turnejom napravili sjajnu uvertiru za narednu godinu i buduće evropske turneje.

INM: Koji je bio najupečatljiviji momenat?

Marko: Ako pričamo o koncertima – to je definitivno Siegen i nastup na Heavy Metal Fans festivalu koji je organizovao naš izdavač “Doc Gator Records”. Ne bih da u drugi plan stavljam ostale gradove gde smo svirali, jer je zaista bilo dobrih koncerata, ali Siegen je imao posebnu težinu.

Što se tiče ostalih stvari, kada putujete sa prijateljima – ljudima koje znate više od 10 godina, zagarantovan je dobar provod non stop; kako u kombiju, smeštaju, klubu tako i tokom obilazaka gradova. Sa te strane, atmosfera je bila zaista dobra.

Kada pričamo o turističkom aspektu, koji je na neki način sastavni deo turneje, bilo je sjajno posetiti gradove u kojima do sada nismo bili. Poseban utisak na mene je ostavio Prag, koji sam u prošlosti 3 puta posetio, ali sam na ovoj turneji po prvi put imao priliku da ga upoznam sa turističke strane.

Takođe, voleo bih da pomenem da smo na turneji imali priliku da se družimo i sa ljudima iz Inđije, koje ovim putem pozdravljam (znaju oni ko su) i zahvaljujem im na svemu što su uradili za nas!

INM: Svirali ste u Nemačkoj, Češkoj, Sloveniji I Srbiji. Ima li razlike u načinu na koji je publika reagovala?

Marko: Nama je uvek izazov, svaki koncert. Bez obzira gde sviramo, bila to Srbija ili inostranstvo, uvek želimo da probudimo “nešto više” u publici i stvorimo jaku konekciju sa njima. Nekada to ide lakše, nekad teže (u zavisnosti od posete i toga da li nas publika zna ili ne), ali je svakako uvek izazov.

Mogu se pohvaliti da smo imali zaista odličan prijem od strane publike u svim gradovima gde smo svirali, što je svojevrstan “vetar u leđa” i potvrda da smo na dobrom putu.

Takođe ova turneja nam je pomogla da uvidimo koncertni potencijal koji bend ima u Nemačkoj, koja predstavlja jedno od glavnih “tržišta” za ovu vrstu muzike u Evropi.

INM: Kako su u inostranstvu dočekane pesme na srpskom?

Marko: S obzirom da je ovo glasna i izuzetno brza/agresivna muzika, a moje pevanje ne baš najčistije, mislim da ljudima nije predstavljao problem srpski jezik – verovatno se ni ne primećuje razlika u jeziku na koncertima. (hahahah)

Naravno, ljudi koji prate naš rad su najbolje reagovali na pesme sa albuma “II” koji je u Nemačkoj 2020. godine ocenjen kao jedan od najboljih thrash metal albuma od strane magazina Rock Hard i Deaf Forever.

blank

INM: Turneju ste počeli i završili koncertima u Srbiji i time zaokružili najuspešniju godinu u istoriji benda. Kada bi sumirao 2022. – kako bi je opisao?

Marko: Da li je ovo najuspešnija godina benda – nisam baš siguran, tokom naše karijere smo imali dosta uspona i padova. Ali ono što sa sigurnošću mogu reći da je ova godina bila jako izazovna ali da se završila na najbolji mogući način. Početak iste nije baš obećavao… No, uspeli smo da se konsolidujemo, fokusiramo i zabeležimo neke zaista pozitivne rezultate (nastup na glavnoj bini Exit Festivala, EU turneja…) u drugoj polovini godine, kao i odlične koncerte u Beogradu i Novom Sadu. Posebno bih istakao novosadski koncert pre 10 dana koji je bio FENOMENALAN. Bolji kraj godine nismo mogli poželeti.

INM: Kakvi su dalji planovi – pre svega za narednu godinu.

Marko: Prvo ćemo malo da odmorimo, a onda su od februara planirani neki televizijski nastup. Pored toga smo u pregovorima za još jednu evropsku turneju, kao i neke festivale… Ideja je i rad na novim pesmama… Imamo puno planova, ali videćemo šta će se od toga realizovati – do sada se pokazalo najboljim da ništa ne planiramo. (Hahahaha)

Ko je “Alitor”?

Alitor je metal sastav iz Inđije, koji postoji od 2011. godine i tokom svog dosadašnjeg postojanja je u više navrata svirao širom Evrope, regiona i Srbije. Nastupao tri puta na najvećem domaćem festivalu – Exit (2022. godine na glavnoj bini festivala kao predgrupa bendu “Napalm Death”), u više navrata na Arsenal Festu i mnogim drugim festivalima. Tokom svog dugogodišnjeg prisustva delili su binu i sa drugim legendarnim sastavima poput Anthrax, Testament, Death DTA, Obscura, Nuclear Assault, Suicidal Tedencies.

Alitor iza sebe ima dva EP izdanja “Embittered” (Samoizdanje, 2012) i “Spoznaja” (Postmortem Records/Take It Or Leave It 2021), dva studijska albuma: “Eternal Depression” (Witches Brew/Take It Or Leave It 2014) i “II” (Doc Gator/Take It Or Leave It 2020), kao i singl “Patterns Of Redemption” za koji je snimljen spot u saradnji sa inđijskom filmskom ekipom (Nemanja Ćeranić, Marko Marjanović Marinčić, Strahinja Madžarević) 2017. godine.

O bendu Alitor, pisali smo i u rubrici Istorija inđijskog rokenrola.

blank

Fotografije: Alitor, privatna arhiva
N. Radišić

PROČITAJTE JOŠ:

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *