Neman

Categories Inđija, Istorija inđijskog rokenrolaPosted on

Neman je hardcore/thrash metal bend iz Beške. Grupu su 24.07.2017. osnovali Strahinja Stanišić i Želimir Vukša, pod uticajem bendova kao što su Machine Head, Stampin’ Ground i Hatebreed.

Bend je nastao slučajno, kao proizvod dugogodišnjeg druženja petorice mladih beščana, sa idejom da zajedno sviraju muziku koju vole, a koja je slabije zastupljena i manje dostupna.  Ime benda je smislio Strahinja, a odabrano je jer je, kako sam kaže, „zvučalo kompatibilno sa tematikom koju obrađuje bend – Borba unutar čoveka i sve emocije koje od njega prave zver (neman).”

Prvi koncert Neman je održao u kafani koju je držao drug članova benda, da bi potom svirali i u Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, Inđiji, Kisaču i Beški. Najznačajnim svirkama smatraju takmičenje za nastup na Exit festivalu i takmičenje na Gitarijadi Vojvodine, koje se održalo u Kisaču.

Takmičenje za Exit bio je prelomni trenutak u karijeri benda, jer je omogućilo da bend čuje šira publika i otvorilo vrata za brojne koncertne nastupe širom zemlje.

Prva pesma koju je bend osmislio je „Nemir“ i ona se 2019. godine našla na prvom EP izdanju benda nazvanom takođe „Neman“.

Na njemu se nalaze četiri pesme („Ja sam smrt“, „Nemir“, „Glavom kroz zid“ i „Neman“), koje su snimljene u „Piknik studiju” kod producenta Miroslava Majkića (a.k.a. Gos’n Bandar). Zahvaljujući preporuci drugih srodnih bendova, Neman je vrlo brzo našao izdavača “Hardwired records”.

Iako je pandemija virusa korona uticala i na Neman, članovi benda vredno rade na novim pesmama. Prve četiri su spremne i očekuje se da uskoro uđu u studio.

Zanimljivo je da članovi benda, iako u osnovi slušaju heavy metal, imaju različit muzički ukus u podžanrovskom smislu, što doprinosi originalnosti pesama koje stvaraju.

Članovi benda:

Marko Žarak – vokal
Želimir Vukša – solo gitara
Filip Jurić – bas gitara
Željko Stojanović – bubnjevi
Strahinja Stanišić- ritam gitara

Autor: N. Radišić

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *