Škart

Categories Inđija, Istorija inđijskog rokenrola, NAJVAŽNIJEPosted on

Grupa Škart nastala je u avgustu 1992. godine u Novim Karlovcima, ali je u osnovi bila novosadsko-sasanska grupa.

Miroslav Delibos iz Novog Sada i njegov brat Nenad živeli su tada u Novom Sadu, a leti su dolazili u Sase, kod babe i dede. Miroslav je nabavio stari bubanj, a Nenad je svirao gitaru i želeli su da naprave bend.

Tokom poseta babi i dedi upoznali su se sa braćom Verislavom i Ričardom Mudrakom. Ričard je svirao gitaru i pevao, dok je Verislav na svojoj gitari “skidao pesme kao u originalu”. U osami roditeljskog doma sami sebi su zvucali “sasvim pristojno”, pa su počeli da sviraju i u lokalnom kulturno-umetničkom društvu.

Tog avgusta 1992. godine, tokom jedne od poseta braće Delibos Sasama, Miroslav je pitao Ričarda da li bi želeo da naprave bend. Ričard je pristao. I predložio da u bend uđe i njegov brat Verislav. Miroslav je pristao.

I bend je bio rođen. Činili su ga Miroslav Delibos (bubanj), Nenad Delibos (vokal i bas gitara, Verislav Mudrak (gitara) i Ričard Mudrak (gitara i vokal). Imali su od 17 do 20 godina i bili su uvereni da mogu da uspeju.

Prvu probu imali su već sledećeg dana. I bili su uporni. Nalazili su svakog dana i vežbali od jutra do večeri. Uvežbavali su repertoar koji su činili stari, domaći i strani rokenrol hitovi. Imali su samo sedam dana da se spreme, jer su bili čvrsto rešeni da sviraju pred publikom na “Partizanskoj slavi” u Novim Karlovcima.

Kada je došlo vreme za nastup, shvatili su da nemaju ozvučenje. Pozajmili su ga od KUD “Paja Zarić” u kome su braća Mudrak svirali i time rešili i poslednji problem. I spremali se za koncert.

Nisu ni slutili šta ih čeka.

Dom kulture u Novim Karlovcima u kome je koncert trebalo da bude održan bio je krcat. I ne samo tog četvrtka, već i naredna dva dana. Izgledalo je kao da je celo selo došlo da ih sluša.

Ti koncerti ulili su im novu snagu i bend je nastavio sa svakodnevnim probama. U oktobru im se pridružuje petnaestogodišnji Branislav Bane Opačić, koji je svirao klavijature.

Paralelno sa sve boljim sviranjem tuđih pesama, rasla je i želja da se oprobaju kao autori. Dve godine od osnivanja benda su se osmelili da probaju. Tada je nastala pesma “Sanjao sam te noćima”, koju su, zajedno sa još dve obrade, prvi put javno svirali na čuvenoj inđijskoj gitarijadi 1994. godine.

Publici su se dopali i koncert je prošao dosta dobro, pa je bend dobio nov elan. Nastavili su sa svirkama gde god su ih pozivali i kad god se ukazivala prilika. Voleli su da sviraju.

„Autorsku muziku koju smo svirali, nismo zabelezili tada na nosačima zvuka, jer smo kao i svi bili puka sirotinja. Nismo imali za žice, a ne za studio i snimanja. Ipak ta muzika ostala je u našim srcima“

Svirali su i na gitarijadi naredne godine, sa tri potpuno autorske pesme, ali taj koncert nije najbolje prošao ni kod publike, ni kod žirija.

Uprkos tome nastavili su sa radom, ali ne zadugo.

Osetili su zasićenje. I muzikom koju su radili i jedni drugima.

Braća Delibos imala su drugačije ambicije i odlučila su da krenu sopstvenim putem, pa su u bendu ostali braća Mudrak i Opačić. I dalje su uporno vežbali i stvarali sopstvene pesme u lokalnom Domu Kulture. Postajali su sve bolji i svako od njih je već svirao po više instrumenata.

Na jednu od proba došao je Aleksandar Predragović, kolji je tada imao sve zapaženiji bend Dictator i dao trojci iz Škarta nekoliko svojih ideja. Shvatili su da mogu da funkcionišu zajedno i odlučili da sviraju zajedno.

Tada je grupa Škart prestala da postoji, a nastao je bend Napalm Jazz.

N. Radišić

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *