Stare Kuke

Categories Inđija, Istorija inđijskog rokenrolaPosted on

“Stare kuke” je inđijski bend nastao 2009. pod tim imenom, mada su članovi benda svirali zajedno još od sredine devedesetih, pod raznim imenima,  uglavnom kao „cover band“.

Osnovu „Starih kuka“ čine:

Vladimir Vukas – bubanj,
Igor Skendžić – bas i vokal,
Bogdan Hemun – gitara i
Vladimir Marčetić – vokal

Prvi bubnjar benda bio je Dragan Jovanović Draganac, poznati muzičar koji je najzapaženiji uspeh napravio u većinski staropazovačkoj grupi „16x8x23x“. Zbog obaveza sa drugim bendovima, ustupio je mesto Vukasu, koji mu je do tada bio zamena. Draganac je nastavio da sarađuje sa bendom i kao ton majstor na pojedinim koncertima, najčešće kada su u pitanju velike bine na otvorenom prostoru.

Hemun i Marčetić, sa pauzama, zajedno sviraju od 1996. godine, mada su prvi bend napravili 1997. godine, a Skendžić i Jovanović zajedno sviraju i duže, takođe sa pauzama i u različitim kombinacijama, a tačno vreme je danas teško odrediti.

Bas gitaru u bendu je kratko svirao Igor Stanić, jer je Skendžić imao privatne obaveze, ali se nakon godinu dana vratio u matični bend. I Vukas je u različitim kombinacijama svirao sa ostalim članovima benda, takođe od devedesetih godina.

Ideja da naprave bluz-rok bend koji će stvarati autorsku muziku javila se tokom jedne od pauza u sviranju, kada su se jedno popodne našli u bašti lokalnog kluba „eXtreme pub“. Tada su odlučili da rade bez pritisaka, obaveza, rokova… za svoju dušu. Otud i ime „Stare kuke“

“U tom trenutku svi smo imali više od 30 godina. Novi bendovi koji su se pojavili bili su mlađi i puni elana, dok smo mi opušteno krenuli da radimo probe i bez ikakvog pritiska. Tako smo shvatili da smo nešto stariji i iskusniji od ostalih i da bi nam ime „Stare kuke” potpuno odgovaralo,” kažu članovi benda.

Prvi koncert pod tim imenom održali su u istom klubu u kome je bend zvanično i nastao. S obzirom na to da se radi o poznatim inđijskim muzičarima, brzo su stekli poštovaoce koji su redovno dolazili na njihove koncerte. Glas se brzo pročuo i usledili su pozivi za gostovanja, koji su se nakon svakog koncerta umnožavali. Svirali su po klubovima širom zemlje, u Beogradu, Novom Sadu, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Staroj i Novoj Pazovi i mnogim drugim, kao na brojnim festivalima i moto skupovima. Ipak, posebno pamte atmosferu i posećenost koncerta u klubu „Pula“ u Puli u Hrvatskoj 21.4.2018. godine, kada su promovisali album prvenac.

Prva pesma koju su napisali je “Vizard” i ona otvara njihov album prvenac „Mohikanci moji” koji je izašao 18. decembra 2017. godine za izdavačku kuću „R‘n‘R records”, Predraga Jovanovića i Branimira Loknera. Izdavače su prilično lako pronašli, jer su se upoznali na jednom od koncerata. Njihova podrška i insistiranje na stvaranju autorske muzike bili su dodatni razlog da se „Stare kuke“ ubrzaju, završe album i uđu u studio.

Album “Mohikanci moji“ je odlično prošao kod muzičkih kritičara, koji su često komentarisali da na njemu nema loše pesme, ali ni velikog hita, jer su pesme „ujednačene“. „Stare kuke“ smatraju da je to glavni razlog zbog kog nisu značajnije zastupljeni u medijima, mada bi dodatni razlog mogao biti i to da sa albuma nisu objavili nijedan video spot.

Naredni singl, pesmu „Olja Bećković“, objavili su 2019. godine, nepunih godinu i po nakon albuma. Kako sami kažu, napisana je “kao omaž svim novinarima koji imaju kičmu, koji su ostali dosledni sebi i nisu nisu hteli da se povinuju raznim pritiscima”. To je jedina pesma za koju su uradili video spot i to mobilnim telefonom.

“Stare kuke“ uveliko pripremaju novi album. Većinu pesama već su napisali i uradili demo snimke za prvih šest. Planiraju da uskoro snime i preostale demo snimke, kako bi uskoro ušli u studio i snimili drugi album. Planiraju da ga objave tokom ove godine, a čim prođe pandemija virusa korona planiraju da nastave sa svirkama.

Autor: N. Radišić

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *