• 021: Novinari na udaru pretnji i pritisaka zbog izveštavanja o slučaju Ane Mihaljice

  „Jezive pretnje zbog današnjeg izveštavanja u Telegram grupama dobila je i reporterka N1 Ksenija Pavkov“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  021: Novinari na udaru pretnji i pritisaka zbog izveštavanja o slučaju Ane Mihaljice

  Odgovorni urednik 021.rs Zoran Strika uputio je pismo novinarskim udruženjima i zaštitniku građana u kojem upozorava na pritiske kojima su izloženi novinari koji prate dešavanja ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu. Njegovo pismo prenosimo u celini:

   

  Poštovane kolege i koleginice,

   

  dešavanja ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu su eklatantan primer kako se nepoverenje javnosti prema institucijama prelama preko novinarki i novinara koji izveštavaju o ovom slučaju.

  Udruženje novinara Srbije već se oglasilo povodom napada na reporterke Tanjuga i Kurira.

  Pod konstantnim pritiskom, pre svega zbog nastupa advokata Ane Mihaljice, Milana Bosika iz Čačka, radi i reporter 021 Žarko Bogosavljević. Sam advokat je optužio 021 da dezavuiše javnost, samo zbog toga što je portal preneo zvaničan stav institucije.

  Jezive pretnje zbog današnjeg izveštavanja u Telegram grupama dobila je i reporterka N1 Ksenija Pavkov.

  Zbog izveštavanja o ovoj osetljivoj temi, a radeći svoj posao profesionalno, odnosno prenoseći navode okupljenih, advokata majke kojoj su oduzeta deca, ali i zvaničnog stava institucije, bezbednost novinara je direktno ugrožena.

  Zaštitnik građana je reagovao povodom ovog slučaja, ali ne zbog ugrožavanja bezbednosti novinara, te ga pozivam da to ovom prilikom uradi.

  Šta je ono što u ovoj situaciji možemo da uradimo kao medijska zajednica kako bi podstrekači nasilja prema novinarima, kao i oni koji im direktno prete, bili kažnjeni?

  Ne verujem da će se išta postići pisanjem saopštenja kojima ćemo smiriti sopstvenu savest. Iz tog razloga, ovaj mejl prosleđujem i Zaštitniku građana, jer bih voleo da znam postoje li ikakve ideje kako bi se novinari osećali iole bezbednije u Srbiji.

  Ono čemu svedočimo u poslednjih nekoliko dana je, plašim se, nešto o čemu ćemo pričati sve češće – novinari će biti na meti raznoraznih grupa, pojedinaca, samo zbog toga što prenose izjave iz zvaničnih izvora.

  Kao uredniku medija čiji se novinari trude da izveštavaju profesionalno zaista mi je dozlogrdilo da pretnje dolaze od osoba koje nemaju elementarno znanje o medijima, ne razlikuju objavu na društvenim mrežama od članka, a kao lica ka kojima treba usmeriti bes vide one koji prenose informacije. To je nešto sa čime se susreću brojni novinari i novinarke koji izveštavaju profesionalno.

  Znamo svi da se o bezbednosti novinara priča dugo, da naša profesija podrazumeva i određeni nivo rizika na koji smo pristali, te da je pritisak nešto što se podrazumeva. Nažalost, stvari postaju sve gore.

  Razumem i da nema jednostavnog rešenja i da je problem izuzetno dubok, da deo stvari nije ni do nas, da mržnju prema novinarima šire svi. Ipak, siguran sam da u ovakvim stvarima medijska zajednica mora da radi zajedno, voleo bih za početak da vidim to, a isto tako da to zajedništvo bude vidljivo u javnosti, u institucijama, među nadležnima, donosiocima odluka i političkih aktera, jer se nadam da bi tako pritisak bio jači, a naš glas snažniji i jasniji.

  Stojim na raspolaganju za sve što je potrebno.

  Hvala vam na pažnji i na onome što radite za novinare.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Dnevni voz Novi Sad – Bar saobraća od 14. juna

  Počela je prodaja karata za dnevni barski voz koji saobraća od Novog Sada do Bara i obratno. Kao i ranije, večernji voz za Bar kreće iz Zemuna.  Voz od Novog Sada do Bara će saobraćati od 14. […]