• 85 odsto građana smatra da se u opštinama posao dobija preko veze

  U okviru inicijative „Pratim JA“, tokom juna i jula realizovano je 25 javnih akcija i anketirano je preko 1200 građana širom Srbije, o njihovim stavovima i iskustvima sa lokalnom upravom. Presek stanja nakon prvog kruga anketiranja pokazuje da su iskustva građana podeljena. Naime, 55% građana izjavljuje da je njihovo iskustvo sa lokalnom upravom pretežno negativno, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  85 odsto građana smatra da se u opštinama posao dobija preko veze

  U okviru inicijative „Pratim JA“, tokom juna i jula realizovano je 25 javnih akcija i anketirano je preko 1200 građana širom Srbije, o njihovim stavovima i iskustvima sa lokalnom upravom.

  Presek stanja nakon prvog kruga anketiranja pokazuje da su iskustva građana podeljena. Naime, 55% građana izjavljuje da je njihovo iskustvo sa lokalnom upravom pretežno negativno, dok 45% građana ima pretežno pozitivno iskustvo. Analiza dosadašnjih rezultata ankete pokazuje da je svaki drugi građanin zadovoljan pružanjem lokalnih usluga, ali da tek svaki peti smatra da je lokalna uprava otvorena i dostupna građanima, pokazalo je istraživanje Centra za evropske politike (CEP).

  Istraživanje pokazuje da oko 85 odsto građana smatra da se u lokalnim samoupravama zapošljava preko veze.

  Veliki broj ispitanika je naglasio da smatra da su u pitanju političke veze –  rekao je za N1 Vladimir Mihajlović iz CEP, naglašavajući da se radi o percepciji građana.

  Prema njegovim rečima, oko 60 odsto ispitanika reklo je da su nezadovoljni radom lokalnih samouprava.

  U ovom momentu oko 1.700 građana nam je dalo mišljenje, mi smo organizovali akcije u 17 lokalnih samouprava i još uvek ih organizujemo – rekao je on.

  Napomenuo je da odgovori na pojedinačna pitanja „jako variraju“.

  Veoma mali procenat, svega oko 13 odsto ispitanika, reklo je da su na bilo kakav način mogli da učestvuju u donošenju odluka. – dodao je Mihajlović.

  Cilj istraživanja je da se mišljenja građana prikupe, rezultati predstave lokalnim samoupravama, ali i da se traže dokazi da li percepcija građana odgovara stvarnosti, objasnio je Mihajlović.

  U razgovoru sa aktivistima, navodi se na sajtu Centra za evropsku poitiku, građani se često i opširno osvrću na komunalne probleme, na primer, seču drveća, vodosnabdevanje, nedostatak parking mesta, probleme sa strujom i prevozom. Međutim, na pitanje „da li su se obraćali lokalnim institucijama povodom navedenih problema“, odgovor građana je uglavnom – ne.

  Utisci sa terena odgovaraju rezultatima ankete koji pokazuju da 84.5% građana nikada nije učestvovalo u oblikovanju odluka lokalne samouprave, jer smatraju da nisu dovoljno kompetentni ili osećaju da šta god radili – nema boljitka. Takođe, značajan udeo ispitanika, tačnije 42%, ne zna da li ima mogućnost da se uključi u donošenje opštinskog ili gradskog budžeta, a tek svaki drugi građanin zna za mogućnost da pristupi informacijama od javnog značaja koje nastaju u radu organa lokalne uprave. Stoga ne iznenađuje opšti utisak aktivista da među građanima uglavnom vlada neupućenost i apatija.

  Ulične akcije se sprovode u okviru projekta „Pratim JA“, koji sprovode Centar za evropske politike (CEP), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Centar za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) i Ekološki centar Stanište“, uz lokalne organizacije Urban In, Odbor za ljudska prava Niš i Klub Ars Nova. Ulične akcije i anketiranje se sprovode u 17 gradova/opština, kao i onlajn (www.pratimJA.rs), sa ciljem prikupljanja stavova građana o stanju javne uprave na lokalu. Predviđeno je održavanje  pet akcija u svakoj jedinici lokalne samouprave, a predstavljeni nalazi se odnose na prvi krug akcija.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija