• 91. Poljoprivredni sajam od 18. do 23. maja u Novom Sadu

  Sajam poljoprivrede 91. po redu biće održan u Novom Sadu od 18. do 23 maja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  91. Poljoprivredni sajam od 18. do 23. maja u Novom Sadu
  Foto: IN Medija

  Poljoprivredni sajam u Novom Sadu već više od devet decenija privlači pojedince, privredne, poslovne, političke delegacije i stvara kreativan ambijent za nove poduhvate.

  Za Novosadski sajam 2023. godina je bila izuzetno značajna – obeležio je 100 godina postojanja i organizovao 90. međunarodni poljoprivredni sajam, priredbu koja odnedavno nosi znak Najbolje iz Vojvodine, objašnjavaju organizatori.


  Prvi međunarodni poljoprivredni sajam i izložba stoke, održan je u Novom Sadu, od 14. do 18. marta, 1931. godine, kao prva organizovana izložba i sajam priplodne stoke na celoj teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

  Na izložbi je prikazano 1.039 grla goveda, svinja, pastuva, ovaca i koza. Poseban paviljon je bio namenjen mlečnim proizvodima. Bilo je i veterinarskih lekova, stočne hrane, semena, aparata za ishranu svinja, elevatora. Sajam je organizovalo Akcionarsko društvo za izložbe i sajam uzoraka koje je osnovala grupa novosadskih trgovaca i industrijalaca, s ciljem da se sajmovi priređuju profesionalno i postanu stalni.


  Na Novosadskom sajmu istovremeno se prezentuju najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primena nauke u poljoprivredi, izložbe organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta.

  Istovremeno se, najaktuelnije teme iz oblasti agrara, obrađuju kroz stručne skupove, okrugle stolove, edukacije i prezentacije, sa posebnim osvrtom na unapređenje znanja i primere dobre prakse. Poslovna okupljanja, podrazumevaju i sustrete sa privrednim, naučnim i političkim delegacijama, ali i direktne sastanke privrednika iz celog sveta.

  Modernim konceptom novosadski Poljoprivredni sajam podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj meri se uspesima izlagača koje ostvaruju pod krovom Novosadskog sajma. 

  Ove godine Međunarodni poljoprivredni sajam, nosilac oznake „Najbolje iz Vojvodine“ ima  podršku Evropske unije koja je Partner priredbe. Uz najveći agrobiznis događaj kao i ranije su Globos osiguranje – Generalni sponzor, Al Dahra – Zlatni sponzor, Banka Poštanska štedionica – Banka partner, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinska vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu, Grad Novi Sad i Darodavac u Poklon-igri Kite DOO.

  -EU je ponosni Partner poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Predstavićemo neke od aktivnosti, kao što su digitalna poljoprivreda, mogućnosti finansiranja za poljoprivrednike, i zelene aspekte poljoprivrede.- rekla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji.

  – Pokrenut je novi paket pomoći Evropske unije za poljoprivrednike u Srbiji, u okviru IPARD programa, koji uz komplementarno privatno sufinansiranje, može doneti do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika EU nudi stabilnu i predvidivu budućnost za poljoprivrednike u Srbiji, i podržava ceo sektor- dodala je ona.

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, od pre pet godina i Izložbe genetskih potencijala. Pod pokroviteljstvom Ministarstva biće organizovana Izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom  geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“ i kraft piva. Radi se o proizvodima koji pored kvaliteta i bezbednosti ispunjavaju i određene dodatne uslove za koje je procenjeno u prethodnim godinama da predsatvljaju atraktivne proizvode na tržištu – nude određenu autentičnost ili tradicionalnost i na osnovu toga mogu da dostignu određenu dodatnu vrednost.

  Kao što znate u pocesu prilagođavanja propisima Evropske unije nalazimo se nekoliko godina unazad i u tom smislu nailazimo na brojne promene, te će Novosadski sajam biti dobra prilika da i domaći proizvođači kao i sve druge zainteresovane strane učesnike upoznamo sa svim novim zahtevima koji su pred nama i koji su planovi i vremenski okviri za naše usklađivanje i aktivnosti koje ćemo preduzeti- rekla je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović .

  – Promotivni štand Ministarstva poljoprivrede nalaziće se  u Hali „Master“ gde će biti organizovani i brojni drugi sadržaji, okruli stolovi, radionice i predavanja za koje smatramo da će biti izuzetno korisni kako za srpske proizvođače tako i za sve druge. I ove godine smo tradicionalno pokrovitelji Nacionalne izožbe stoke kao najveće izložbe ovog tipa na Balkanu kao i Izložbe genetskih potencijala. Zato nam je važno da politika koju sprovodimo, pre svega insistira na segmentu prehrambene sigurnosti kao njenog značajnog dela u okviru mera koje sprovodimo u Ministrstvu poljoprivrede, a odnose se  na očuvanje i unapređenje stočnog fonda i otuda će ovo biti dobra prilika za prezentaciju aktuelnih i planiranih mera, ali i primere iz prakse, uz korisne informacije kako bi proizvodnja mogla biti održivija i konkurentnija, dodala je Golubović. Smatramo da će ponuda na Novosadskom sajmu biti reprezentativna i korisna i da će poljoprivrednici biti u prilici da čuju brojne korisne informacije o planiranim merama i mogućnostima koje im se nude- istakla je Dušanka Golubović.

  Tokom šest dana Poljoprivrednog sajma, u Kongresnom centru „Master“ očekuje se veliki broj konferencija, poslovnih i stručnih skupova, savetovanja, okruglih stolova, promocija, prezentacija, uručenja nagrada. Dan stočara, Dan voćara, Dan žitara, Dan dobavljača AGROBIZNIS 2024. Tu je i Veče šampiona koje će biti održano 23. maja, posvećeno najboljima na ocenjivanju kvaliteta proizvoda i usluga koje je počelo u februaru, a biće završeno tokom prvih dana priredbe.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina