• Avgust u Inđiji: 2012. izabran Petar Filipović, 2020. novi mandat Vladimira Gaka

  Pre tačno 10 godina,23. avgusta 2012. godine, održana je sednica Skupštine opštine Inđija na kojoj je za predsednika opštine Inđija izabran član Demokratske stranke Petar Filipović inače dugogodišnji šef kabineta Gorana Ješića, koji je tada imenovan za potpredsednika Vlade Vojvodine i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.  S druge strane, 21. avgusta 2020. godine počeo je drugi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Avgust u Inđiji: 2012. izabran Petar Filipović, 2020. novi mandat Vladimira Gaka

  Pre tačno 10 godina,23. avgusta 2012. godine, održana je sednica Skupštine opštine Inđija na kojoj je za predsednika opštine Inđija izabran član Demokratske stranke Petar Filipović inače dugogodišnji šef kabineta Gorana Ješića, koji je tada imenovan za potpredsednika Vlade Vojvodine i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

   S druge strane, 21. avgusta 2020. godine počeo je drugi mandat aktuelnog predsednika opštine Vladimira Gaka.  U vreme kada je Filipović imenovan za predsednika opštine, Vladimir Gak je bio član Srpske radikalne stranke.  

  Vladimir Gak 2010. godine: Foto Youtube skrinšot

  Petra Filipovića je za predsednika opštine, na sednici lokalnog parlamenta, predložio predsednik SO Inđija Aleksandar Kovačević inače tadašnji član Socijalističke partije Srbije koja je bila u koaliciji sa Demokratama. Iako se po Poslovniku u okviru te tačke dnevnog reda ne otvara rasprava, Kovačević je dao reč tadašnjem šefu opozicione odborničke grupe SNS – PUPS Draganu Lakiću. Lakić je obraćajući se prisutnim odbornicima rekao da je odlaskom Gorana Ješića izneverena volja građana.

  –  Goran Ješić je bez ikakve sumnje dobio izbore. što se vidi na osnovu 17 mandata od 37 koliko ima u Skupštini opštine, i on je personalno napravio taj rezultat jer je bio nosilac liste. Sada su totalno druge okolnosti, Goran Ješić je na poziciji potpredsednika Vlade Vojvodine. Ljudi koji ne prate politiku, a takvih je najviše, nisu znali da glasajući za Gorana Ješića zapravo glasaju za Demokratsku stranku. Da su znali, ne biste imali 17 mandata. Zato tražimo da se u Inđiji vlast prekomponuje. – kazao je Dragan Lakić.

  Nakon imenovanja za prvog čoveka opštine Inđija, Petar Filipović rekao je da duguje veliku zahvalnost Ješiću za sve što je učinio za opštinu.

  Ipak, naprednjaci nisu odustajali od ideje da se prekomponuje vlast u Inđiji te su tri godine nakon pomenute sednice još jednom pokušali.  U ovom pokušaju nije učestvovao Dragan Lakić već se Srpskoj naprednoj stranci priključio Vladimir Gak, koji je u međuvremenu napustio radikale.

  U aprilu 2015. godine odbornici SNS-a, SRS-a, LSV-a, ali i odbornici dve stranke koje se u tom trenutku na vlasti: pet odbornika DS-a i jedan odbornik SPS-a, su potpisali inicijativu za smenu vlasti. Međutim,  pre početka sednice lokalne skupštine, povučen je na zahtev SNS-a predlog za smenu opštinskog rukovodstva.

  Nakon pokušaja da prekomponuju vlast u Inđiji, odbornici Srpske napredne stranke su se povukli. Od tog 15. aprila 2015. godine nisu prisustvovali zasedanjima lokalnog parlamenta.

  Petar Filipović

  Petar Filipović je ostao na čelu opštine Inđija do juna 2016. godine kada je nakon lokalnih izbora formirana nova vlast koju čine odbornici Srpske napredne stranke na čijoj je listi bio i nekadašnji radikal Vladimir Gak. Na poslednjim lokalnim izborima, održanim 2020. godine, najveći broj glasova odnela je još jednom Srpska napredna stranka – 14.342 glasa. dok Demokrate na tim izborima nisu učestvovale.

  Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Inđija, održanoj 21. avgusta 2020. godine  izabran je ponovo Vladimir Gak, dotadašnji predsednik opštine. Od 37 odbornika koliko ima SO Inđija, za Gaka je glasao  31 odbornik.

  Dragan Lakić, nekadašnji šef odborničke grupe SNS-a kao i Petar Filipović nisu više aktivni u politici.

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/jesic-kulturni-zivot-u-indjiji-je-na-nivou-zitoradje-dok-je-korupcija-na-zavidnom-nivou/

  M.B. (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika