• Bajatović: Gas za industriju od maja jeftiniji 15 odsto

  Gas za industrijske potrošače i za one koji ga dobavljaju na slobodnom tržištu će od maja biti 15 odsto jeftiniji, što će se osetiti već na junskim fakturama, rekao je diektor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bajatović: Gas za industriju od maja jeftiniji 15 odsto
  Foto: IN Medija

  Iako je Bajatović gostujući na RTS-u naveo da su cene ovog energenta na berzama proteklih dana porasle 25 odsto, odnosno da se globalne neizvesnosti umnožavaju, ali da je Srbija za sada „relativno bezbedna“ zbog ugovora sa ruskim Gaspromom, prenosi Nova ekonomija.

  To za sada funkcioniše preko Turskog toka i Balkanskog toka, imamo te dve milijarde (kubnih metara prirodnog gasa) minimum godišnje, naš prioritet biće da ugovorimo i dodatne količine godišnje. To je važno za Mađare i Slovake, mislim da taj pravac neće biti ugrožen ni narednoj ni u onoj sledećoj godini. Videćemo šta će biti kada EU 2027. (godine) kaže da više ne sme biti i ruskog gasa u Evropi. – naveo je Bajatović.

  Govoreći o najavljenom pojeftinjenju gasa, rekao je da se cene za domaćinstva neće menjati, a da su se velike rasprave na nivou Vlade Srbije vodile diskusije jer se „dosta dugo vodila socijalna politika“.

  Svi znate da je to koštalo više od milijardu dolara, time smo zaštitili kupce, privredu, radna mesta i sve ostalo. I sad smo doneli odluku da od 1. maja više nema subvencionisanja gasa od strane Vlade Srbije ili kreditnih zaduženja ‘Srbijagasa’, biće realna cena. – rekao je Bajatović

  Do kraja godine 70.000 domaćinstava želi priključak za gas

  Prioritet zemlje jeste gasifikacija privrede, ali i domaćinstava. Tako je prema rečima Bajatovića od prošle godine na sistem priključeno 25.000 ljudi, a sada treba da stigne i novih 12.500 priključaka.

  Do kraja godine trebalo bi da 70.000 domaćinstava dobije priključak na gas.

  Bajatović je gostujući na RTS-u rekao i da je naplata gasa u privredi 80 odsto, 60 odsto u distribuciji i 50 odsto u daljinskom sisemu grejanja.

  Ne možemo baš biti nešto prezadovoljni, ali to je tradicija na srpskom tržištu. Prošle godine ukupna naplata Srbijasa za 2023. godinu je bila 95,5 odsto. Samo tri potrošača u daljinskim sistemima, znači Energetika Kragujevac, Novosadske i Beogradske toplane, u ovom momentu duguju 12 milijardi dinara, to je 100 miliona evra. Ali Novi Sad i Beograd će to platiti, Energetika Kragujevac, recimo, nisam siguran da postoji potencijal da se to naplati. – izjavio je direktor “Srbijagasa“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]