• Bekhend-forhend nadležnosti

  Obrušavanje plafona na „mostiću“ koji spaja zgrade Bloka 63 u Inđiji nije nadležnost opštinskih organa ni upravnika zgrada. Saniranje štete koja je nastala isključivo je na stanarima 4 zgrade ovog bloka koje su povezane mostićem.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bekhend-forhend nadležnosti
  Foto: IN Medija

  Obrušavanje plafona (nadstrešnice) na mostiću u Bloku 63 ugrožava bezbednost pre svega stanara ove četiri zgrade koje su povezani ovim mostićem. Za saniranje štete stanari smatraju da je nadležna lokalna samouprava, međutim u Odeljenju za inspekcijske poslove za IN Medija kažu da su za popravku štete jedino odgovorni vlasnici stanova.

  -Mi kao odeljenje možemo samo izaći na lice mesta izdati rešenje o zatvaranju prolaza za pešake i stanare i naložiti rok u okviru kog se šteta mora sanirati. Ukoliko stanari ne bi uradili naložene radove sledi velika kazna. Nama nije u interesu da dodatno finansijski iscrpljujemo stanare ali rešenje problema nije na nama. – kaže za IN Medija načelnik odeljenja za inspekcijske poslovi Branislav Mazinjanin.

  On je istakao da bi Inđija trebala da ima formirano javno preduzeće koje bi se bavilo uslugom održavanja zgrada i stanova, uknjižbe pojedinih delova zgrada kao i ostale srodne poslove iz te oblasti. Ovakav sistem funkcionisanja, kaže Mazinjanin, uvela je opština Ruma.

  Po uzoru na Rumu, to javno preduzeće ili agencija bi obavljalo hitne intervencije, poput ove u Bloku 63, i nakon toga bi ispostavljala račun stambenim jedinicama za izvedene radove.

  Sa druge strane upravnici zgrada kolektivnog stanovanja imaju problem sa delom stanara koji smatraju da taj deo oko zgrada u kojima žive ne pripada njima, kao stanarima, nego lokalnoj samoupravi te da je opština dužna da te poslove obavlja.

  -Mostić konkretno pripada svim stanarima čije su zgrade njime spojene, samim tim popravku rekonstrukciju ili bilo koje izvođenje radova plaćaju stanari. Ovde je specifična situacija jer je na tom potezu ima 4 zgrade, za dve je zadužen koega iz Novog Sada, za jednu ja a četvrta pripada Ingasu. Ingas kao pravno lice u bilo kakvim radovima učestvuje sa više novca od običnih stanara. – kaže za IN Medija profesionaolna upravnica zgrada Jelena Škorić.

  Da bi se ovako organizovali potrebno je da se održi sastanak svih stanara kao i njihovih upravnika gde bi se dogovorila i pravno uokvirila saradnja. Bilo bi potrebno otvoriti namenski račun koji bi služio u svrhe održavanja ili saniranja delova zgrade koji koriste svi stanari – prostor zajedničkog korišćenja.

  -Problematični mostić, je ustvari krov garaža koje se nalaze ispod. Garaže pripadaju stanarima tako da nedvosmisleno prostor ispod i iznad pripada stanarima koji imaju garaže na tom delu ali i stanarima zgrada do kojih se dolazi tim mostićem. – objašnjava Škorić.

  Načelnik odeljenja za inspekcijske poslove Branislav Mazinjanin za IN Medija kaže da bi svaka zgrada na zajedničkom računu morala imati obezbeđen novac za ovakve i slične potrebe dok bi upravnik zgrade morao da bude dostupan za stanara 0:24h sa unapred obezbeđenim majstorima za bilo koju vrstu radova kako bi se problem rešavali što brže.

  -U teoriji je Mazinjanin u pravu dok praksa pokazuje drugačije rezultate, retke su zgrade gde se sa stanarima lako dogovara o dodatnom davanje novca za održavanje zgrada. Ljudi jednostavno ne žele da učestvuju i smatraju da je dužan neko drugi za održavanja njihovih zgrada i zajedničkih prostorija. – kaže Škorić.

  Za ugrožavanje bezbednosti stanara i prolaznika u Bloku 63 kriv je “zub vremena” odgovorni stanari zgrada, nalog za zatvaranje prolaza trebala bi da izda inspekcija za komunalne delatnosti sa rokom do kog rekonstrukcija treba da se završi, posao bi trebalo da organizuju upravnici zgrada a radove da plate stanari kojima pripada taj deo zajedničkog prostora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo