• Beljanski: Izmeniti Krivični zakonik, sankcionisati i posredne pretnje novinarima, ne samo direktne

  Advokat Slobodan Beljanski predložio je danas da se Krivični zakonik, kada su pretnje novinarima u pitanju, treba izmeniti tako da budu kažnjive ne samo pretnje koje su izrečene na neposredan način, već i one koje su izrečene na posredan način.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Beljanski: Izmeniti Krivični zakonik, sankcionisati i posredne pretnje novinarima, ne samo direktne
  Foto: Autonomija.info

  Krivični zakonik mora sadržati dodatak kada su pretnje u pitanju: da je izražena na neposredan ili posredan način. – rekao je Beljanski na panelu u okviru Medijske nedelje (Media Week), koju organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

  On je dodao da su profesionalnim novinarima u Srbiji neprijatelji upravo novinari koji služe vlastima, koji se služe govorom mržnje i koji ne zaslužuju status novinara.

  Ne zna se kakav izlaz tu treba naći. Oni koji sada napadaju demokratski i kritički orijentisane novinare se brane slobodom izražavanja. – kazao je Beljanski.

  Prema njegovim rečima, primena zakona je ono što treba rešavati, a to zavisi od nezavisnosti pravosuđa i tužilaštva od vlasti i od drugih centara moći.

  Pod udar zakona treba da spadaju oni koji šire govor mržnje, neistine, koji proskribuju novinare. – rekao je

  Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić rekao je da novinari nemaju poverenje u institucije.

  Od 30-ak prijavljenih slučajeva u ovoj godini, rešena su samo dva. Taj broj rešenih slučajeva na godišnjem nivou ni inače ne prelazi 10 odsto. – naveo je Matić.

  Prema njegovim rečima, na delu je “jedna velika evakuacija” iz novinarske profesije.

  Novinari žive pod užasnim pritiskom, njihovo i fizičko i mentalno zdravlje strada. Novinari nisu dovoljno plaćeni, a istovremeno rade prekovremeno. To novinare čini veoma ranjivima. Dodatno, tabloidni mediji zagađuju naš medijski prostor i predstavljaju dodatnu opasnost i za same profesionalne novinare. -rekao je Matić.

  On je ocenio da je urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević namerno udario novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića.

  Lađević je, nakon što je udario Cvijića, otrčao u redakciju i prvi prijavio da je on navodno bio napadnut. Odmah su svi ostali tabloidi izokrenuli smisao čitavog događaja i žrtvu pretvorili u napadača. To je ta perverzija izokrenute stvarnosti u kojoj živimo. – kazao je Matić. 

  Pravnik Nezavisnog uduruženja novinara Srbije Rade Đurić rekao je da tužioci vrlo često ne razumeju probleme sa kojima se novinari suočavaju.

  Srž problema leži u pitanju da li su tužioci zaista nezavisni i da li imaju integriteta da nešto do kraja istraže. – kazao je Đurić.

  Dodao je da su generatori veoma loše atmosfere u društvu, čija jsu posledica i napadi na novinare, predstavniciizvršne vlasti koji imaju „ogroman uticaj“ i na tužioce i na policajce.

  Nedelja medija održava se u okviru projekta „Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana“ koju NDNV organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]