• BIRODI: Ana Brnabić krši Ustav zahtevom ODIHR

  Biro za društvena istraživanja (Birodi) saopštio je danas da predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, zahtevom da KancelarijE OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pruži dodatna objašnjenja o nalazima monitoringa izveštavanja Radio-televizije Srbije tokom kampanje za lokalne izbore, krši Ustav, zakon i preporuke ODIHR.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  BIRODI: Ana Brnabić krši Ustav zahtevom ODIHR
  Foto: 021.rs

  Zahtev Ane Brnabić za dodatna objašnjenja o rezultatima monitoringa izveštavanja (samo) RTS-a, koji je sprovela posmatračka misija ODIHR tokom kampanje za lokalne izbore, nije plod stručnog znanja, već zaštite partikulatnih, odnosno partijskih interesa stranke čija je članica i funkcionerka. – naveo je Birodi u saopštenju.

  Predsednica Skupštine time je postupila suprotno Deklaraciji OEBS iz Kopenhagena iz 1990. godine u kojoj se institira na razdvajaju obavljanja javne i partijske funkcije, naveo je Birodi, napominjući da je to i osnova za ODIHR preporuku broj 5 iz Izveštaja za parlamentarne izbore iz 2023. godine na čijoj realizaciji Srbija treba da radi.

  Ana Brnabić je, prema Birodiju, postupila i suprotno članu 6 Ustava Srbije koji reguliše sukob javnog i privatnog (partijskog) interesa javnih funkcionera.

  Birodi je naveo da je predsednica Skupštine postupila i suptono članu 40 Zakona o sprečavanju koji takođe reguliše sukob javnog i privatnog (partijskog) interesa javnih funkcionera.

  Birodi je pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije da utvrdi da li je došlo do kršenja stava 1 člana 40 Zakona o sprečavanju korupcije koji glasi da je javni funkcioner dužan da „javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija