• BIRODI i Građanski preokret: Neophodno doneti antibot Zakon

  Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret pozdravili su odluku američkog Stejt departmenta da u godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji istakne problem botovanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  BIRODI i Građanski preokret: Neophodno doneti antibot Zakon
  Foto: Pixabay

  Kako je saopštio Građanski preokret, botovanje je istaknuto kao sredstvo urušavanja demokratske javnosti.

  Fabrika botova, koja je otkrivena u julu prošle godine, predstavlja formu udruženog delovanja organizatora – Srpske napredne stranke (SNS) i osoba koje su realizatori botovanja, među kojima ima javnih funkcionera i javnih službenika. Fabrika botova krši i obesmišljava pravo građana na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje. – smatra ta organizacija.

  Dodaje da je, kako bi se uspostavila sistemska i sistematična borba protiv botovanja čiji je cilj urušavanje javnosti kao osnove demokratskog društva, neophodno doneti antibot zakon i suzbiti dalje širenje organizovanih laži, kleveta i pretnji na internetu, zloupotrebom javnog sektora i državnih resursa.

  Zbog toga BIRODI i Građanski preokret pozivaju Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da postupi po njihovoj inicijativi u slučaju SNS, kao i Agenciju za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana, Državnu revizorsku instituciju i budžetsku inspekciju da započnu istrage u okviru svojih nadležnosti protiv svih organizatora fabrika botova.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]