• BIRODI uputio REM-u predlog uputstva za izveštavanje medija o predsedniku Republike

  Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da je predložio uputstvo za izveštavanje o predsedniku Srbije, kojim je predviđeno i da novinari ne postavljaju pitanja predsedniku koja se ne tiču njegovih ustavnih ovlašćenja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  BIRODI uputio REM-u predlog uputstva za izveštavanje medija o predsedniku Republike

  U saopštenju BIRODI je naveo da je uputstvo dostavio Regulatornom telu za elektronske medije (REM), poslanicima, članovima Radne grupe za unapređenje izbornih uslova, članovima ProGlasa, međunarodnim partnerima i medijima.

  Kako se navodi, nacrt uputstva o izveštavanju o predsedniku Republike treba da donese Savet REM, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima član 29 Zakona o elektronskim medijima.

  U nacrtu se pružaocu medijskih usluga preporučuje da o predsedniku Republike izveštava tako što poštuje ustavni poredak Republike Srbije, odnosno tako što će o aktivnostima predsednika Republike, odnosno Vlade Srbije informisati istinito, potpuno i pravovremeno u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima predsednika Republike.

  Preporučuje se da novinari koji su u svojstvu zaposlenih kod pružaoca medijskih usluga izveštavaju o predsedniku Republike tako što neće postavljati pitanja i potpitanja predsedniku Republike, koja se ne tiču ustavnih ovlašćenja predsednika Republike. – dodaje se u nacrtu.

  Takođe, u tom dokumentu se preporučuje da pružaoci medijskih usluga ne emituju medijske sadržaje koji su suprotni ovlašćenjima predsednika Republike, odnosno medijske sadržaje u kojima predsednik Republike predstavlja druge državne organe i funkcionere ili iznosi stavove.

  U slučaju da predsednik Republike iznosi stavove o učesnicima u partijskom životu on će biti potpisan kao član stranke i/ili funkcioner političke stranke. –  predloženo je u nacrtu.

  U obrazloženju nacrta navodi se da uputstvo predstavlja operacionalizaciju preporuke broj pet Posmatračke misije Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), u kojoj se ukazuje na potrebu da se zakonom „obezbedi jasno razdvajanje između javnih funkcija i aktivnosti u kampanji nosilaca tih funkcija“.

  Vlasti bi trebalo da preduzmu mere kojima se sprečava zloupotreba položaja i državnih resursa, a sve prekršaje da rešavaju proaktivno kroz proporcionalne i odvraćajuće sankcije. – piše u preporuci ODIHR“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2024