• Blokirani izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta

  Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je trebalo da se održe u zgradi Rektorata, nisu počeli jutros u osam časova.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Blokirani izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta
  Foto: 021.rs

  Kako javlja reporter 021.rs, nije se pojavila izborna komisija koja je trebalo da sprovede izbore.

  Izbori za Studentski parlament premešteni su sa Filozofskog fakulteta u zgradu Rektorata zbog prethodnih incidenata prilikom pokušaja njihovog organizovanja.

  Studenti okupljeni oko neformalne grupe STAV su u sredu blokirali zgradu Rektorata kako bi sprečili da se održe izbori. Kako su ranije istakli, izbori za Studentski parlament moraju da se održe na fakultetu.

  Oni će zgradu blokirati do 16 časova kako bi, prema njihovim rečima, sprečili održavanje nelegitimnih izbora.

  Kako javlja 021.rs, zaposleni u Rektoratu su jutros dolazili do zgrade, ali su potom odlazili, jer im je onemogućen rad.

  Pre same blokade zgrade Rektorata je rečeno da „rektor ne sme da se meša u rad Studentskog parlamenta“.

  Glasanje za Studentski parlament na ovom fakultetu blokirano je u više navrata, poslednji put sredinom prošlog meseca.

  Tada je došlo i do fizičkog sukoba, a na teren su izlazili i policija i Hitna pomoć.

  Studenti su u prošlosti slali i prijavu Prosvetnoj inspekciji zbog sumnje na nepravilnosti izbornog postupka, ali se ona do danas nije oglasila.

  Grupa studenata iz STAV-a smatra da su novi izbori raspisani nelegitimno, s obzirom da se inspekcija nije oglasila ni povodom prethodnih.

  Šta su zahtevi?

  Studenti STAV-a zahtevaju ukidanje obaveze, propisane Pravilnikom o sprovođenju izbora za parlament, koja se tiče preuzimanja obrasca od izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.

  Ovde je glavni problem što je rukovodstvo Studentskog parlamenta promenilo pravilnik tako da je potrebno da se prikupi 500 potpisa podrške, što je 10 odsto od broja studenata ovog fakulteta.

  Pobunjeni studenti kažu da bi još možda nekako i prikupili te potpise obilazeći fakultet, ali problem je što zapravo po pravilniku svako treba posebno da preuzme i popuni formular podrške, što je organizaciono skoro nemoguće izvesti.

  Inače, kandidaturu za parlament je predala samo jedna opcija – Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]