• Bojan Kovačević dobitnik nagrade za doprinos srpskom stripu

  U Leskovcu je od 27. Do 30. juna održana 26. Balkanska smotra mladih strip autora. Smotra dodeljuje i najstariju nagradu za doprinos srpskom stripu u zemlji pod nazivom „Nikola Mitrović Kokan“, čiji su ovogodišnji dobitnici Bojan Kovačević iz Inđije i Vladimir Krstić Laci iz Niša. I „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, koju ove godine osvaja Dimitris Kamenos iz Grčke.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bojan Kovačević dobitnik nagrade za doprinos srpskom stripu
  Foto: Bojan Kovačević privatna arhiva

  Najmasovnija menifestacija posvećena devetoj umetnosti  sa 3.121 učesnikom iz 83 zemlje, sa šest kontinenata oborila je rekorde posećenosti ove godine.

  Među njima je 93 gostiju iz 16 zemalja Evrope i Azije, uključujući 5 doktora nauka. Prvi put da će na jednom mestu biti predstavljen strip svih 11 Balkanskih zemalja od strane njihovih autora, uz premijerno predstavljanje albanskog stripa van granica Albanije.

  Foto: Bojan Kovačević privatna arhiva

  Nagradu „Nikola Mitrović Kokan“  za doprinos srpskom stripu na ovoj Smotri dobio je i inđinčan Bojan Kovačević. Kovačević je rođen 1957. godine a stripom se počeo aktivno baviti sa 22 godine. Davne 1979. godine osvojio je nagradu „Dečijih Novina“ iz Gornjeg Milanovca i 1996 godine je od istog izdavača nagrađen na konkursu za dečiji strip.

  Foto: Bojan Kovačević privatna arhiva

  Kovačević je bio stalni saradnik i strip – časopisa bivše SFRJ „Yu Strip“

  U Sjedinjenim Američkim Državama objavijivao je u legendarnom .Heavy Metal Magazine“-u. Koloris a istoriš američkog stripa, Džoa Kjuberta (1926-2012). osnivača istoimene visokoškolske ustanove za obrazovanje iz oblasti stripa.

  Na francusko-belgijskom, tržištu, najvećem u Evropi, objavio je dvadesetak strip-albuma kao crtač i kolorista za izdavačke kuće ,Lombard“, Soleil“ i Delcourt“.

  Najpoznatiji je po popularnom stripu Arcanes“, kao i svom bestseleru ,Arctica“, rađenim sa poznatim francuskim scenaristima Žan Pjerom Pekoom Danijelom Pekerom. Autor je i je strip-albumna , Aaron izdavačke kuće ,System Comics“ 2001. godine, kao i scenarista na strip-albumu , Kanu“ koji je nacrtao Petar Meseldžija.

  Stalni je saradnik časopisa Punk strip“ iz Novog Sada, kao i serijala , Vekovnici“. jedan je od najuglednijih srpskih strip-autora u inostranstvu, čiji su stripovi listom visoko rargjrani na top listama stripskih bestselera.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Revizija u Biblioteci od sutra do 16. avgusta

  U Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, srede 10. jula do petka 16. avgusta biće sprovedena revizija knjižnog fonda. Biblioteka neće raditi sa korisnicima u Inđiji od 10. jula do 16. […]