• Brnabić: Demokratija je mnogo više od ubacivanja glasačkog listića u kutiju

  Demokratija je mnogo više od jednog dana izbora i ubacivanja glasačkog listića u kutiju, ocenila je u autorskom tekstu za Politiko premijerka Srbije Ana Brnabić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Brnabić: Demokratija je mnogo više od ubacivanja glasačkog listića u kutiju

  Dodaje da bi „opozicija mogla da ima ključnu ulogu u ostvarivanju obimne agende koja očekuje novu Vladu Srbije“.

  Svi učesnici izbora, uključujući i one koji su razočarani rezultatima, treba da se uključe u postizborni proces, navela je ona.

  Imajući u vidu obimnu agendu koja čeka sledeću srpsku vladu, opozicija bi mogla da odigra značajnu ulogu u ostvarivanju mnogih od ovih ciljeva ukoliko bi prihvatila konstruktivniji pristup. Uostalom, to je suština demokratije, smatra premijerka.

  Brnabić je podsetila da su 17. decembra 2023. godine održani vanredni parlamentarni i lokalni izbori, „kao direktan odgovor na zahteve srpske opozicije“.

  Opoziciona kampanja se fokusirala na vređanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ne na nuđenje bilo kakve vizije, ciljeva ili ideologije, navela je Brnabić i konstatovala da ni same stranke opozicije nisu razumele da takva kampanja ne može da donese pobedu.

  Otuda je došla tvrdnja opozicije o fantomskim glasačima, koja sugeriše da Srpska napredna stranka registruje lažne birače i premešta birače van Beograda, kako bi objasnila svoj poraz, napisala je premijerka.

  Opozicioni političari su tražili vanredne izbore, a ipak su oni ti koji su eksplicitno saopštili međunarodnim posmatračima izbora – pre dana glasanja – da neće priznati ishod, tvrdi Brnabić i navodi da je činjenica da je sa ukupno 5.587 prisutnih posmatrača izborni proces bio podvrgnut intenzivnoj kontroli bez presedana.

   Od 2019. godine, institucionalna saradnja Vlade Srbije sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) dovela je do značajnog napretka u izbornim reformama, smatra ona.

   Prema pisanju Brnabić, do sada je u potpunosti sprovedeno 14 preporuka ODIHR, još 14 uglavnom sprovedeno i 29 delimično.

   Brnabić je u tekstu istakla i da je zborna transparentnost poboljšana kroz e-Uprave formiranjem Jedinstvenog biračkog spiska 2012. godine, njegova integracija sa matičnim knjigama građana 2019. godine, veb stranice za verifikaciju birača 2020. godine i kroz redovno ažuriranja od 2021.

   Ona je ukazala da je u svojoj Preliminarnoj izbornoj izjavi međunarodna izborna posmatračka misija ODIHR pozitivno ocenila proces glasanja na 93 odsto od 1.220 biračkih mesta koje je posmatrala.

   Misija je identifikovala samo 13 ozbiljnih nepravilnosti, a na samo 1,07 odsto uočenih biračkih mesta, i pohvalila poboljšanu komunikaciju i transparentnost Republičke izborne komisije (RIK), navela je Brnabić.

   Ocenila je i da je Vlada Srbije napravila korake ka slobodi medija, usvajanjem ambicioznog seta medijskih zakona.

  Da bi se nastavio rad na evropskim integracijama, nedvosmislenom prioritetu nove administracije, ključno je efikasno formiranje nove Vlade Srbije, najavila je ona i istakla da će i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom biti glavni fokus, posebno imajući u vidu nedavnu odluku Beograda o omogućavanju slobode kretanja vozilima sa registarskim tablicama RKS.

   Nova vlada će morati da se fokusira na diversifikaciju izvora energije, da istrajava na vitalnim reformama vladavine prava, uključujući dalju saradnju sa ODIHR i OEBS, zaključila je Brnabić.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Apel roditeljima

  MUP apeluje na roditelјe da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravlјaju lakim električnim […]