• Brnabić o tome zašto je odbila zahtev opozicije: Napravila bih opasan nedemokratski presedan

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije mogla da prihvati zahtev opozicije o objedinjavanju beogradskih i drugih izbora jer bi to bio vrlo opasan presedan.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Brnabić o tome zašto je odbila zahtev opozicije: Napravila bih opasan nedemokratski presedan
  Foto: 021.rs

  Kako je rekla Brnabić, tim presedanom bi parlament ograničio mandat većem broju lokalnih samouprava.

  Na konferenciji za novinare u parlamentu nakon propalih razgovora sa opozicijom, Brnabić je novinarima rekla da je vlast prihvatila zahteve koji se tiču kontrole biračkog spiska i javnog servisa, ali da treći zahtev o objedinjavanju izbora nije mogao da bude prihvaćen.

  Ja sam rekla da ne želim da kao predsednica Skupštine Srbije, prvi put u istoriji, napravim nedemokratski presedan kojim bi mi, kao parlamentarci, ograničili nekome mandat. Mislim da je to opasan presedan koji duboko zadire u demoratske principe. Kada jednom to učinite, tu onda kraja nema. Oko toga nisam bila spremna da razgovaram. – rekla je ona.

  Rekla je i da je vlast bila spremna da se beogradski izbori održe 2. juna, što je krajnji rok, a da bi moglo da se razgovara da ostali izbori budu održani ne u julu ili avgustu, nego u septembru ili oktobru.

  Nažalost, oni su to odmah odbili. Kao i da dalje zajedno radimo na primeni preporuka ODIHR. Pa čak i na primeni ova dva njihova zahteva. – rekla je Brnabić.

   Opozicija je imala tri zahteva:

  – Formiranje komisije koju će činiti predstavnici vlasti, opozicije i civilnog društva, koja bi uradila reviziju biračkog spiska;

  – Da javni servisi počnu profesionalno i odgovorno da izveštavaju, tako da svi učesnici izbora mogu da imaju adekvatnu zastupljenost;

  – Da svi lokalni izbori koji treba da se održe ove godine budu u istom danu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Lokalni izbori 2024.