• Brnabić: Skupština Srbije u ponedeljak menja Zakon o lokalnim izborima, ko hoće – neka bojkotuje

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Skupština u ponedeljak razmotriti predlog izmene Zakona o lokalnim izborima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Brnabić: Skupština Srbije u ponedeljak menja Zakon o lokalnim izborima, ko hoće – neka bojkotuje
  Foto: 021.rs

  Time se omogućava održavanje niza lokalnih izbora u Srbiji 2. juna, zajedno s već zakazanim izborima za gradsku vlast Beograda.

  Postigli smo više od dvotrećinske većine poslanika koji su podržali izmenu zakona – ukupno 184, mada je i manje bilo dovoljno. – rekla je Brnabić u Skupštini.

  Rekla je da su poslaničke grupe vlasti, ali i više iz opozicije podržale predlog izmene tog zakona.

  To su Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, SDA i Partija za demokratsko delovanje. Svi oni su potpisali predlog izmene zakona o lokalnim izborima. – rekla je Brnabić.

   Navela je da će parlament u ponedeljak razmotriti predlog izmene Zakona o lokalnim izborima da bi niza lokalnih izbora bilo 2. juna i na pitanje o opozicionim strankama koje ne žele da izađu na te izbore, kaže da ako žele da bojkotuju izbore – „neka bojkotuju“.

  Ne bih se dalje bavila time. Neka svojim pristalicama objasne zbog čega im je takva odluka. Ali, ja sam gotovo sigurna da će oni promeniti svoje mišljenje. To je moja preporuka, mislim da je to u skladu sa demokratskim standardima, i molim ih da prihvate tu moju preporuku.- kazala je Brnabić.

  Upitana da li će se nastaviti dijalog s opozicijom i šta će biti sa zahtevima za reviziju biračkog spiska i „otvaranje medija“ za sve političke aktere, rekla je da se rad nastavlja.

  Formiramo radna tela i za uvid, kontrolu i reviziju biračkog spiska i radna tela za izmene i dopune čitavog niza zakona u skladu sa preporukama ODIHR-a. Ja ću insistirati da se to nastavi nesmanjenom brzinom, u stvari da se ubrza. Završili smo temu datuma, hajde sada da pričamo o izbornim uslovima.- dodala je Brnabić.

  Dodala je da će, u dogovoru sa poslaničkim grupama, zakazati sledeće nedelje sastanak sa medijima da bi bila otvorena i ta tema.

  Ne možemo da utičemo na uređivačku politiku, ali možemo da razgovaramo s medijima. Tako da se nastavlja. Koliko će moći da se primeni do 2. juna, ja ću dati sve od sebe da se primeni sve što je moguće – posebno što se tiče medija i biračkog spiska.- rekla je predsednica Skupštine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2024