• CINS: Tri miliona evra vredan misteriozni uvoz SNS

  U Srbiju je u tri odvojena leta početkom 2022. godine stigla roba vredna skoro tri miliona evra, koju je uvezla Srpska napredna stranka (SNS).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  CINS: Tri miliona evra vredan misteriozni uvoz SNS

  Kako je objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), carinski podaci do kojih su došli pokazuju da je u Beograd stigao promotivni materijali SNS iz Uzbekistana, Turske i Kine preko Rusije između 28. januara i 11. februara 2022. godine.

  Međutim, u izveštajima o troškovima izborne kampanje koje je SNS podnosio Agenciji za sprečavanje korupcije nakon izbora, nije bilo ni reči o ovom uvezenom promotivnom materijalu niti trošku za njega.

  CINS piše da je 28. januara 2022. kargo avion državnog Uzbekistan ervejza poleteo iz glavnog grada te azijske države, Taškenta, i posle manje od šest sati leta avion je stigao u Beograd. Nakon sletanja, srpski carinici su upisali da je nosio, između ostalog, šolje, prsluke, kecelje, češalice za leđa. U narednih nekoliko dana na beogradski aerodrom su sletela još dva aviona sa sličnom robom.

  Podaci carine do kojih je došao CINS pokazuju da je te godine SNS uvezao više od milion artikala – od šalova, prsluka i torbi do strugalica za led, šolja i češalica za leđa. Iako su ovi proizvodi poreklom iz Kine koštali oko 1,1 milion evra, SNS je platio skoro duplo više samo za uvoz u Srbiju.

  Zajedno sa transportom, odnosno letovima iz Uzbekistana, Turske i Kine preko Rusije, ovo je SNS koštalo oko 2,9 miliona evra.

  Iz podataka do kojih je došao CINS se ne vidi da li je materijal bio brendiran pre uvoza. Takođe, nije poznato da li je on korišćen za izbornu kampanju 2022. godine, iako su slični artikli kasnije korišćeni u kampanji.

  Kao izvoznik se navodi rumunska firma Ridzone Creative, ali SNS nije prijavio nikakvu uplatu ovoj firmi u finansijskim izveštajima koje je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

  Za samu kampanju 2022. godine, SNS je prijavio trošak od oko 658.500 evra za sve promo materijale, uključujući, između ostalog, bilborde, brošure i letke. Od te cifre samo 38.000 evra je potrošeno na materijale nalik onim koji su uvezeni.

  Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija objašnjava da ovo pokazuje da, uprkos tome što institucije objavljuju finansijske izveštaje o troškovima stranaka, javnost suštinski nema na raspolaganju informacije o tome koja je bila tačno namena finansijski najznačajnijeg troška kod najveće stranke.

  Ako je suditi po podacima koje ste prikupili, postoji sumnja da je roba preplaćena, što može da ukazuje na to da je u stvari na ovaj način plaćena i neka druga roba ili usluga koja nije navedena u finansijskom izveštaju. – rekao je Nenadić.

  Vladimir Tupanjac, advokat koji je nekada radio u Sektoru za kontrolu finansiranja političkih aktivnosti u Agenciji za sprečavanje korupcije, kaže da ovo stvara sumnju u to šta je zaista uvezeno.

  U svakom slučaju može da se postavi pitanje da li je to bilo nenamensko trošenje sredstava za redovan rad. Agencija je mogla i morala da proba da utvrdi da li je to zaista korišćeno za redovan rad ili u kampanji. – rekao je za CINS ovaj advokat.

  U godišnjem finansijskom izveštaju, u rubrici troškovi reklamnog materijala i publikacija, stranka je prijavila oko tri miliona evra isplaćenih firmi Milšped. Ove usluge stranka je vodila kao deo njihovog redovnog rada, a ne izborne kampanje, i to pod „ostali troškovi“. Rumunska Ridzone Creative se u ovom izveštaju nigde ne spominje, iako je u carinskim podacima navedena kao izvoznik.

  Novac isplaćen Milšpedu čini dve trećine ukupnog troška za reklamni materijal i publikacije koji je SNS imao te godine. To je najveći pojedinačni trošak za promotivne materijale koji je SNS ikada imao sudeći po njihovim finansijskim izveštajima.

  Ceo tekst CINS-a o ovom neobičnom uvozu SNS-a možete čitati u tekstu na OVOM LINKU.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]