• Čortanovčani nastavljaju borbu za povratak železničke stanice, Lana Košarčić Šepelj se povukla

  Organizatori inicijative za vraćanje stajališta Čortanovcima najavili su danas da će se skupovi meštana u narednom periodu održavati svake subote od 14 sati na mestu „stare“ železničke stanice u ovom selu. Lana Košarčić Šepelj pokretačica inicijative povukla se tokom prošle nedelje, kao razloge navela je zdravstveno stanje ali i otpor, distancu i nepoverenje meštana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Čortanovčani nastavljaju borbu za povratak železničke stanice, Lana Košarčić Šepelj se povukla
  Foto: Lana Šepelj Kosarčić

  Čortanovčani u narednim koracima za vraćanje železničke stanice odnosno stajališta, najavili su da će u narednom periodu svake subote od 14 sati održavati skupove meštana. Lokacija na kojoj će se skupovi održavati je prostor nekadašnje železničke stanice u Čortanovcima.

  -Ovo je građanska inicijativa i svi su dobrodošli.Bez stajališta Čortanovci će biti odsečeni od sveta. – kaže se u pozivu.

  Podsetimo da su meštani čortanovaca proteklih meseci skretali pažnju na problem prevoza i stajališta za vozove u ovom selu. Održana su dva zbora građana kao i niz skupopva u kojima su kroz akcije čišćenja prostora oko železničke stanice i same zgrade, kačenje transparenata „vratite nam stanicu“ pokušavali da skrenu pažnju na svoj problem.

  Održana su i dva protesta ispred zgrade Opštine Inđija, dva skupa ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U razgovorima sa predstavnicima lokalne samouprave obećan im je redovan prevoz ka novoj železničkoj stanici Beška, koji su funkcionisali par dana. Isto tako na poslednje zakazanom protestu ispred Ministarstva pozvani su na razgovor sa savetnicom resornog ministra. Svoju borbu nastavljaju najavljenim skupovima svake subote na prostoru stare železničke stanice.

  Lana Šepelj Kosarčić je prošle nedelje najavila svoje povlačenje iz  organizacije inicijative za povratak železničke stanice Čortanovcima. Kao razlog je navela zdravstveno stanje ali i opstrukcije od strane pojedinaca.

  Dragi meštani Čortanovaca, obaveštavam vas da smo suprug i ja odlučili da se povučemo sasvim iz borbe za železničku stanicu.

  Međutim, svesno smo u sve to ušli, potpuno iskreno i bez ikakve zadnje namere i bilo kakvog iskustva u bilo čemu sličnom. Verovatno nismo sve radili idealno, ali ono što znam je da nam je jedini cilj i motiv otpočetka bio da se reši strašan problem koji je zadesio selo i preti da ga polako uništava. Mada nismo znali šta nas čeka i koliko je zahtevno. Puno je tu bilo poslova nevidljivih svima vama (istraživanja, priče, komunikacije, sastančenja, čitanja), život nam je doslovce okrenut naopačke poslednja dva meseca, a mnogi aspekti života zapostavljeni. I sve je to nekako moglo i išlo dok smo osećali podršku od strane sela i meštana.

  Ja ne znam šta se tačno desilo, ali osećam nekakav otpor, distancu i nepoverenje koje je nastupilo. Osećam neprihvatanje, nepoštovanje i odbacivanje. Naravno, to se ne odnosi na sve, ali jednostavno se stvorila takva klima da se mi osećamo da smo postali suvišni. I čini mi se da to nije nimalo pošteno. I u takvoj atmosferi je nemoguće davati se za nešto na način kao do sada. 

  Mislim da je selu neophodno da se malo otvori kao sredina za ljude koji su stranci. Ako naglašavamo da Čortanovci imaju turistički potencijal, diskriminacija na osnovu toga da li je neko iz Čortanovaca, ili nije, da li je Sremac ili nije, da li je došlja ili je starosedelac, mora da se prekine. Za dobrobit i prosperitet svih meštana (bili oni stari Čortanovčani, Sremci, Bosanci, Ličani, Beograđani ili Englezi). Lokal patriotizam je dobar ali ne ako je preteran.

  Svakako mi je drago da se selo probudilo i pokrenulo, daleko smo dogurali, verujem da ćete moći dalje i bez nas. – napisala je na Fejsbuk grupi „Čortanovci – železnička stanica“ Lana Košarčić Šepelj.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Još jedna humanitarna akcija za Ljiljanu Kukić

  Humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje Ljiljane Kukić biće organizovana u subotu 20. aprila u inđijskom šetalištu od 8 do 13 sati. Ovog puta novac će biti prikupljan na humanitarnom […]

  Upis dece u vrtiće traje do 15.aprila

  Prijava za upis deteta u Predškolsku ustanovu „Boško Buha“ u Inđiji može se podneti elektronskim putem na nacionalnom Portalu eUprava Republike Srbije, ili lično, u prostorijama vrtića. […]