• Čortanovci: Sledeće nedelje ponovo zbor građana i ponovo će biti upućeni pozivi nadležnima

  Zbor meštana Čortanovaca sa jednom tačkom dnevnog reda održan je danas u prostorijama KUD Mladost. Sastanku su prisustvovali predsednik mesne zajednice ovog sela, opozicioni odbornici, inicijativa Kreni Promeni i organizatorka Lana Šepelj Kosarčić. Zaključak sastanka je da se 18. februara građani okupe ponovo a pozivi za sastanak budu upućeni resornom Ministarstvu, Železnici Srbije i još jednom predsedniku opštine Inđija Vladimiru Gaku koji se ovom sastanku nije odazvao.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Čortanovci: Sledeće nedelje ponovo zbor građana i ponovo će biti upućeni pozivi nadležnima
  Foto: IN Medija

  Danas je održan zbor meštana Čortanovaca u prostorijama KUD „Mladost“ na kom su sa meštanima razgovarali pokretači inicijative Lana Šepelj Kosarčić, predsednik mesne zajednice ovog sela Mirko Mijatović, odbornik u lokalnom parlamentu pokreta GrađanIN Strahinja Jovanović i nekadašnji predsednik mesne zajednice Živan Pašić. Pozivu se nisu odazvali predstavnici Opštine Inđija.

  Na jednočasovnom zboru građana akcenat je bio stavljen na meštane koji su ukazivali na probleme koji su izazvani ukidanjem žestanice Čortanovci. Meštani su izneli podatak da nisu bili upućeni u mogućnost javnog uvida u projekat same rekonstrukcije pruge te da nisu znali da je projektom predviđeno ukidanje stanice Čortanovci, Čortanovci Dunav i Beška.

  -Još 2011. godine se znalo da će doći do rekonstrukcije pruge i znalo se kako projekat izgleda, ja tada nisam bio predsednik sela i sada se svelo na to da krivite mene za ukidanje stanice. Ja sam čortanovčan i moja deca putuju i meni treba voz i prevoz ali krivac nisam. – kazao je aktuelni predsednik mesne zajednice Mirko Mijatović.

  On je naveo da je dvbe godine trajao javni uvid u projekat rekonstrukcije pruge ali da niko nije uložio primedbu. Maštani su gotovo komentarisali da za taj uvid nisu znali i da im niko nije rekao da mogu da daju primedbe na projekat.

  -To je problem medija koji su dužni da vas obaveste o onome što je javni značaj, da bi informacija došla do medija potrebno je da lokalna samouprava komunicira sa građanima preko sredstava informisanja. Lokalna samouprava je na usluzi građanima a ne obrnuto, to morate znati. A vidimo i danas da lokalnu samoupravu ne zanimaju vaši problemi. –kazao je odbornik pokreta GrađanIN Strahinja Jovanović.

  On je naglasio da se ona kao odbornik odazvao pozivu na zbor jer je to njegov posao, da zastupa interese građanima. Jovanović je najavio da će, još jednom, na sednici lokalnog parlamenta iduće nedelje zahtevati da se lokalna vlast pozabavi problemom meštana Čortanovaca i Beške. Podsetio je prisutne da aktivizam daje rezultate i dao primer meštana Krčedina koji su uspeli da se izbore za pija ću vodu koja je u tom selu bila problem.

  Foto: IN Medija

   

  Jedna od meštanki Čortanovaca u svom izlaganju naglasila je da je od Novog Sada do Inđije rekonstrukcijom pruge ukinuto ukupno četiri stanice, od Inđije do Beograda ni jedna i zatražila odgovor iz kog razloga je to urađeno obzirom da je proga jedina veza ovih mesta sa većim gradovima.

  Pored ukidanja stanice i izmeštanja u atare meštanima Čortanovaca i Beške je problem javni prevoz koji nije usklađen sa redom vožnje železnice.

  -Ja sam ovde došla iz Beške, pitam se iz kog razloga niko od beščana nije došao na ovaj zbor jer se to tiče i nas. I naša stanica je ukinuta i naša deca imaju problem sa prevozom. Ne znam zašto ćute. Majka sam troje dece i po ceo dan razvozim decu i brinem ko se vraća a ko treba da krene negde iz Beške. Pored toga i radim, nemoguće je ispratiti celu situaciju. – kazala je Dejana Ravnjak meštanka Beške.

  Na sastanku se mogao čuti i glas vikendaša koji takođe očekuju da se problem povratka stanice reši, pored njih mladi bračni parovi koji su odlučili da se presele u Čortanovce iz gradova takođe ističu da su prilikom kupovine kuća uzimali u obzir povezanost sela prugom sa većim gradovima.

  -Za problem sam saznala tek kada smo odlučili da ovde otpočnemo život, nisam čortanovčanka ali ću biti i iz tog razloga sam pokrenula čitavu inicijativu. Prosvetni radnik sam i na inicijativu me je podstakla priča da đaci iz Čortanovaca ne mogu da putuju u školu zbog problema sa prevozom. U 21. veku je to nedopustivo –kazala je Lana Šepelj Kosarčić.

  Foto: IN Medija

   

  Mešću vodu koja je u tom selu bila problemtani su osim kritike lokalnoj samoupravi uputili sami sebi.

  -Nama je trebala da dođe žena iz Beograda da nam rešava problem, mi bi smo i dalje ćutali da ona nije podigla glas i hvala joj na tome. –kazao je jedan od prisutnih.

  Borbi čortanovčana za povratak železničke stanice priključila se i inicijativa Kreni Promeni organizacijom prikupljanja onlajn peticije.

  -Od samog početka uloga inicijative Kreni Promeni je da pomognemo jer imamo određena znanja kako se organizuju događaji i akcije. Mi smo ovde od početka pa do trenutka dok se akcija ne završi. – kazala je za IN Medija izvršna direktorka inicijative Kreni Promeni Marina Pavlić.

  Na zboru je dogovoreno da se meštani ponovo okupe iduće nedelje 18. februara od 11 sati na stanici Čortanovci i da se do tada kontaktira resorno Ministarstvo kao i predstavnici Železnice Srbije kako bi se pronašao način za rešavanje problema meštana Čortanovaca.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Letovanje za decu iz socijalno ugroženih porodica

  Grupa od pedesetoro dece iz socijalno ugroženih porodica iz inđijske opštine 25. jula putuje na more u Baošiće, u odmaralište Crvenog krsta Srbije, saopšteno je iz lokalne […]

  Poklon laptopovi za školsku 2022/23 godinu

  Sa godinu dana zakašnjenja, danas su uručeni laptopovi vukovcima, sportistima i učenicima koji su postigli rezultate na republičkim takmičenjima za školsku 2022/23 godinu. […]