• Čortanovci: Za dve nedelje još jedan skup ispred Vlade Republike Srbije za povratak železničkog stajališta

  Meštani Čortanovaca u svojoj borbi za povratak železničke stanice tom selu u narednim koracima planiraju zakazivanje skupa ispred Vlade Republike Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Čortanovci: Za dve nedelje još jedan skup ispred Vlade Republike Srbije za povratak železničkog stajališta
  Foto: Živan Pašić

  Proteklog vikenda meštani Čortanovaca organizovali su još jedan zbor građana na kom su dogovarali sledeće poteze u ostvarivanju inicijative za povratak stanice tom selu. Pored toga organizovana je akcija čišćenja prostora oko nekadašnje železničke stanice. Tom prilikom je dogovoreno da se za dve nedelje zakaže skup ispred Vlade Srbije, na kom će još jednom skrenuti pažnju na problem meštana u vezi sa inicijativom.

  Odlučeno je da na planiranom skupu meštani Čortanovaca predaju pisani dokument ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranu Vesiću u kom će biti sumirani zahtevi i dosadašnja dešavanja.

  Čortanovčani svake subote od 14 sati održavaju skupove  meštana na prostoru nekadašnje železničke stanice gde se dogovaraju o narednim koracima po pitanju inicijative za povratak stanice ovom selu.

  Inicijativu meštana je podržao i pokret Kreni promeni sloganom #vratitenamstajalište.

  U svom odgovoru na dopis koji je Opština Inđija poslala resornom ministarstvu polovinom marta, stav ministarstva je da nije moguće ispuniti zahtev meštana. U dopisu je naznačeno da je jedino rešenje organizovanje prevoza do postojeće stanice Beška a što je na lokalnoj samoupravi, odnosno Opštini Inđija.

  Kako se navodi u istom dopisu, Saobraćajni institut CIP je takođe izneo mišljenje po pitanju izgradnje železničkog stajališta u Čortanovcima, ističući da se “koncept pruge za velike brzine zasniva na poštovanju strogih uslova prilikom projektovanja horizontalnih i vertikalnih elemenata geometrije trase pruge, kao i u projektovanju stanica koje se nalaze na optimalnim međustaničnim rastojanjima (7km – 10km)” CIP navodi da je nebezbedno projektovati stajalište na otvorenoj pruzi za velike brzine dodavanjem samo perona sa strane koloseka, odnosno nije dozvoljeno zaustavljanje vozova na otvorenoj pruzi na glavnim prolaznim kolosecima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Još jedna humanitarna akcija za Ljiljanu Kukić

  Humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje Ljiljane Kukić biće organizovana u subotu 20. aprila u inđijskom šetalištu od 8 do 13 sati. Ovog puta novac će biti prikupljan na humanitarnom […]