• CRTA: Komitet UN kritikuje, a tužilaštvo neguje nekažnjivost u Srbiji

  Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija uputio je ozbiljnu kritiku vlastima u Srbiji, ukazujući na činjenicu da naša država nije pružila dovoljno informacija o postupanju tužilaštva i Ustavnog suda povodom krivičnih dela vezanih za prošlogodišnje izbore, a o kojima, kako Komitet ocenjuje, postoje kredibilni izveštaji, saopštila je CRTA.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  CRTA: Komitet UN kritikuje, a tužilaštvo neguje nekažnjivost u Srbiji

  O opravdanosti primedbi Komiteta UN govori i činjenica da je pre dve nedelje Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo da odbacuje krivičnu prijavu protiv direktora Beogradske arene Gorana Grbovića. Prijava za zloupotrebu službenog položaja protiv Grbovića odnosi se nakorišćenje Beogradske arene za okupljanje lica koja nisu stanovnici Beograda, a u svrhu nezakonitog glasanja na beogradskim izborima. – kaže se u saopštenju.

  Problem nekažnjivosti za kršenje zakona u izbornom procesu, na koji telo UN ukazuje, ogleda se jasno u obrazloženju beogradskog Višeg javnog tužilaštva da ne postoje „nikakvi konkretni dokazi“ da je Beogradska arena bila mesto „gde su se skupljala i odakle su se ka biralištima prevozila lica koja su dolazila sa područja izvan Republike Srbije“.

  Ne ulazeći u to kakve dokaze je podnosilac konkretne prijave uputio tužilaštvu, zastrašujući je cinizam s kojim tužilaštvo beži od odgovornosti, praveći se da ne zna za mnogobrojne dokaze o organizovanim migracijama birača, koji su već mesecima prisutni u javnosti, a precizno su izneseni i u završnom izveštaju Posmatračke misije Crte. 

  Tužilaštvo koje nije spremno da radi svoj posao, odnosno da štiti javni interes i zakonitost izbornog procesa, ogromna je prepreka borbi protiv nekažnjivosti koja godinama sve dramatičnije ruši integritet izbora i ugrožava demokratski poredak u Srbiji. – navodi se.

  U Zaključnim zapažanjima o četvrtom periodičnom izveštaju Srbije Komitet UN navodi zloupotrebu javnih resursa, funkcionersku kampanju, pritiske na birače, kupovinu glasova, kršenje tajnosti glasanja, punjenje glasačkih kutija, falsifikovanje potpisa podrške građana izbornim listama – praktično većinu problema zbog kojih i Crta zaključuje da u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore.

  Kao i Komitet za ljudska prava UN, i Crta još jednom poziva najviše institucije države da hitno preduzmu istragu svih navoda o izbornim neregularnostima, spreče pritiske na birače i omoguće uspostavljanje jasne granice između uloga države i vladajuće partije u izborima.- kaže se u saopštenju CRTE.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija