• CRTA: Neravnopravnost, sumnje i pretnje obeležile prvih 20 dana kampanje

  Neravnopravnost, sumnje i pretnje obeležile su prve tri nedelje predizborne kampanje u Srbiji, pokazuje analiza posmatračke misije Crta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  CRTA: Neravnopravnost, sumnje i pretnje obeležile prvih 20 dana kampanje

  Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu, da je početni deo kampanje obeležen neravnopravnošću, odnosno izrazitim prednostima koje partije na vlasti ostvaraju zloupotrebom institucija, prenosi N!.

  To dodaztno podstiče sumnju dela javnosti u integritet celog izbornog procesa. – upozorio je Nedeljkov.

  Iako je rad izborne administracije, kako je dodao, tekao u skladu sa zakonom, ponovo se, prema njegovim rečima, pokazuje da ona nema dovoljnio kapaciteta, ovlašćenja, a ni autoriteta da izađe na crtu sa problemima sa kojima smo se kao društvo suočili.

  Princip nekažnjivosti uspostavljen na prethodnim izborima vodi ka kršenju zakona i u ovom izbornom ciklusu. –  ukazao je Nedeljkov.

  Istakao je da su dugoročni posmatrači Crte na terenu zabeležili 50 događaja koji se mogu okvalifikovati kao zloupotreba javnih resursa, a da u čak 12 gradova postoje ozbiljna svedočenja o pritiscima na glasače, posebno na građane koji rade u javnim preduzećima.

  Crta je zabeležila i 450 poseta najviših državnih funkcionera lokalnim zajendicama, pre svega onim u kojima su raspisani vanredni lokalni izbori.

  Pojavljianja Aleksandra Vučića preplavljuju medijsku sferu, stvarajući utisak da su u Srbiji raspisani predsednički izbori. – naveo je Nedeljkov precizirajući da predsednik Vučić okupira skoro polovinu vremena u informativnim programima televizija sa nacionalnom pokrivenošćui.

  U izveštavanju televizija sa nacionalnom pokrivenošću primetna je, kako je dodao, izrazira pristrasnost u korist vladajućih stranaka.

  Nedeljkov je pozvao tužilaštvo da u skorijem roku ispita navode o pritiscima na birače, falsifikovanju potpisa i zloupotrebama ličnih podataka.

  Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvao je da objavi objedinjeni pregled tromesečnog preseka birača u prethodnih godinu dana.

  MUP Srbije je pozvao na mesečnom nivou objavljuje podatke o prijavi, odjavi i pasivizaciji adrese, kao i da objavi te podatke za period od najmanje dve godine unazad.

  Nedeljkov je naglasio da će Crta u narednom periodu nastaviti da prati dešavanja u vezi sa izborima, i da će tek nakon izbornog dana moći da donese ocenu celokupnog izbornog procesa.

  Nedeljkov je apelovao na RTS da pored pune ravnopravnosti učesnika izbora, i izveštavanja o temama od interesa za javnost, ispuni i svoju obrazovnu funkciju i proizvodi i emituje sadržaju koji bi se građani edukovali o izbornom procesu i podstakli da izađu na glasanje.

  Medijima je poručio da se suzdrže od neetičkog izveštavanja, a REM da preduzme sve raspoložive procedure i pravovremeno izrekne mere televizijama koje ignorišu zakonske obaveze.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2023