• CRTA o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

  Povodom finalnog izveštaja ODIHR-a, saopštenjem za javnost oglasila se organizacija CRTA.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  CRTA o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

  Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra 2023. potvrđuje ključne nalaze Posmatračke misije CRTE i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno ugroženo.  Direktnije i preciznije nego u nizu prethodnih izveštaja, ODIHR zaključuje da su izbori održani u neravnopravnim uslovima, ukazujući na dominantnu ulogu predsednika države i sistemske prednosti vladajuće stranke, usled čega je, kako se navodi, zamagljena granica između države i partije, što je u suprotnosti s Kopenhaškim dokumentom OEBS-a i međunarodnim standardima. – navode u CRTI..

  Iz te organizacije ocenjuju i da je ponovo izražena zabrinutost zbog „shema zastrašivanja birača, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa“.  Ocenjeno je i da građani nisu u dovoljnoj meri imali mogućnost da glasaju na temelju dobre informisanosti, i to zbog neadekvatnog izveštavanja većine nacionalnih medija.

  Veoma je značajno i to što je ODIHR, iako nije posmatrao beogradske izbore, istakao probleme u vezi sa biračkim spiskom i tvrdnjama o organizovanim migracijama birača, za koje je Posmatračka misija Crte dala snažnu argumentaciju. ODIHR ukazuje na izostanak efektivnog nadzora nad evidencijom birača i promenama prebivališta, zaključujući da je poverenje u birački spisak dodatno pogoršano neodgovarajućim reakcijama nadležnih institucija, uključujući Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. ODIHR je još 2012. godine istakao da je neophodna revizija i veća transparentnost biračkog spiska, koja se i ovog puta našla u izveštaju. Konstatuje se i da se tužilaštvo nije oglašavalo na mnogobrojne ozbiljne navode o kupovini glasova i drugim vidovima mešanja u izbornu volju građana, te da pravosuđe nije izreklo kaznu ni za jedan kriminalni slučaj iz ranijih izbora. Zakonski i regulatorni okvir nije obezbedio izbornu jednakost. Stav ODIHR-a je da preporuke date ove prilikom treba razmatrati zajedno s preporukama iz ranijih izveštaja, posebno s onim koje su neispunjene. – navode u CRTI.

  Podseća se i da je sedam prioritetnih preporuka iz novog izveštaja su uglavnom upućene Srbiji još 2012. godine i do danas se vode kao neispunjene.

  Podsećamo da je ODIHR do sada ocenio da su u proteklih 10 godina svega četiri prioritetne preporuke ispunjene. Zanimljivo je da se ponovo među preporukama ODIHR-a našla i ona koja se tiče položaja posmatrača izbora. Navodi se da je potrebno obezbediti nesmetane uslove za posmatranje izbora i sprečiti zastrašivanje i pritiske na posmatrače. – ističu u CRTI.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2024