• CRTA: Omogućite građanima da izađu na izbore bez straha od „haosa i građanskog rata“

  Nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) pozvala je najviše državne zvaničnike, kao i sve učesnike izbora iz vlasti i opozicije, da u cilju smirivanja tenzija u javnosti prestanu sa zastrašivanjem građana i podsticanjem atmosfere straha u izbornoj kampanji. – Najsvežiji i najdrastičniji primer neodgovornog postupanja je zvanično saopštenje Ministarstva državne uprave i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  CRTA: Omogućite građanima da izađu na izbore bez straha od „haosa i građanskog rata“

  Nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) pozvala je najviše državne zvaničnike, kao i sve učesnike izbora iz vlasti i opozicije, da u cilju smirivanja tenzija u javnosti prestanu sa zastrašivanjem građana i podsticanjem atmosfere straha u izbornoj kampanji.

  Najsvežiji i najdrastičniji primer neodgovornog postupanja je zvanično saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kojem ministar Aleksandar Martinović tvrdi da opozicione stranke pripremaju izazivanje „haosa, pa i građanskog rata“. Pre ministra državne uprave i lokalne samouprave, i premijerka Ana Brnabić je u više navrata govorila o namerama opozicije da „destabilizuje zemlju“ i stvori „haos“. Zadatak je Vlade Srbije, pomenutog ministarstva, kao i svih drugih institucija države koje su uključene i povezane sa sprovođenjem izbora, da obezbede uslove za slobodne i poštene izbore i da daju argumentovane odgovore na sve sumnje u integritet izbornog procesa. – kaže se u saopštenju Crte.

  Kako se navodi, državne institucije moraju javnosti da daju činjenice i proverene informacije, a ne da uznemiravaju građane najavama nasilja.

  Crta podseća javnost da upravo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije omogućilo da se sprovede nezavisna revizija biračkog spiska, čime je doprinelo rastu nepoverenja javnosti.

  Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova bi moralo blagovremeno javnosti da pruži tačne podatke u vezi s navodno masovnim i organizovanim promenama prebivališta građana kako bi se raspršile ili potvrdile sumnje u tzv. fantomske glasače.

  Odgovornost je svih stranaka da motivišu birače programima i politikama i da se, bez obzira na„žar“ izborne trke, uzdrže od zapaljive retorike i širenja glasina kojima se dodatno ugrožava poverenje građana u izbore.

  Država mora da bude iznad svih stranačkih sukoba i strategija negativnih kampanja kako bi građanima obezbedila da se u miru informišu o izbornoj ponudi i da bez strepnje izađu na birališta gde će slobodno da glasaju. – zaključuje se u saopštenju.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2024