• Dan pobede nad fašizmom obeležen i u Inđiji

  Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dan pobede nad fašizmom obeležen i u Inđiji

  Kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

  Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa pružali otpor još neko vreme.

  Drugi svetski rat definitivno je onončan 2. septembra, kada je Japan potpisao kapitulaciju pošto su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

  Deveti maj istovremeno se obeležava i kao Dan Evrope, pošto je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama.

  Foto: IN Medija

  Polaganjem venaca na spomenik Partizansko-podunavskom odredu u centru Inđije obeležen je Dan pobede nad fašizmom, polaganju venaca prethodio je prijem u Sali SO Inđija.

  Pored opštinske delegacije, ceremoniji su prisustvovali predstavnici ambasade Ruske federacije,  pokrajinski i opštinski funkcioneri SUBNOR-a, đaci osnovnih i srednjih škola i građani.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  200 miliona dinara bez PDV-a za novi vrtić

  Inđija se priprema za gradnju novog vrtića "Neven", zbog čega je raspisan javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije, izvođenje radova na rušenju postojećeg i izgradnji novog […]