• Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

  Rimokatolička crkva i svi hrišćani koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru
  pixabay

  Rimokatolička crkva i svi hrišćani koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, najradosniji praznik kojim se obeležava rođenje Hrista.

  Kako uči hrišćanstvo, Isus Hrist rođen je tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Njegovo rođenje donelo je svetlost istine ljudskom rodu, čime je ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja, prenosi RTS.

  Čovek je pozvan da bude nosilac svetla, topline i ljubavi. To znamo otkako smo se pojavili na zemlji, ali do koje granice može da ide ta svest nošenja svetla, topline i ljubavi ‒ za to smo saznali u osobi Isusa koji se rodio u Vitlejemu – poručio je u božićnoj poslanici beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

  Jasle dočaravaju uslove u kojima je Hristos rođen

  Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

  Običaj da se u crkve postave jasle potiče iz 13. veka. Božićno vreme je od prvih početaka ovog praznika vezano za svetlo, tačnije za izvor svih svetlosti, Sunce i posebno Boga.

  -U ovom današnjem trenutku, kada se čini da je tama jača nego svetlo, pogledajmo na malog Isusa pa ćemo shvatiti: pravi izvor svetla, Bog i novorođeni Bogočovek, uvek će imati poslednju reč, i to ne reč nasilja i zla, nego života! – poručio je u božićnoj polanici beogradski nadbiskup.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo