• Demostat: Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima biće oštra i nepovoljna po vlast u Srbiji

  Poslanici Evropskog parlamenta glasaće 8. februara na plenarnoj sednici o rezoluciji o izborima u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Demostat: Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima biće oštra i nepovoljna po vlast u Srbiji
  Foto: IN Medija

  Nacrt rezolucije još uvek nije objavljen, ali, kako za Demostat nezvanično tvrdi izvor iz Brisela, očekuje se da taj dokument bude „nepovoljan po vlasti u Srbiji“.

  Rezolucija o Srbiji biće oštra, ovoga puta idemo do kraja. – rekao je sagovornik Demostata.

  Izvor Demostata iz sedišta EU kaže da su studentkinje iz pokreta „Borba“, koje su ove sedmice posetile Brisel, „ostavile odličan utisak na sagovornike u institucijama Unije“.

  One su dale konkretne primere kršenja izbornog procesa, kao i policijske brutalnosti tokom protesta nakon izbora. -naveo je taj izvor.

  Predstavnice pokreta „Borba“ Emilija Milenković i Staša Cvetković sastale sa članovima Direktorata za proširenje EU, predstavnicima omladinskih partija i članovima Evropskog parlamenta, kako bi iznele zahteve studenata. One su, između ostalog, zatražile od predstavnika EU da se ne prizna legitimitet izbora na svim nivoima održanim u Srbiji u decembru i da se što pre krene sa međunarodnom istragom zbog izbornih neregularnosti.

  Evropski parlament je u januaru dva puta raspravljao o izborima u Srbiji, 17. januara na plenarnoj sednici i 23. januara na zasedanju Spoljnopolitičkog odbora (AFET), kojem su prisustvovali i  predstavnici Evropske komisije.

  Deo evroposlanika istakao je da su izbore obeležile brojne nepravilnosti i pozvao na sprovođenje međunarodne istrage.

  Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za spoljne poslove (EEAS) Marko Makovec je izjavio na sednici AFET da se čeka objavljivanje konačnog izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim 17. decembra u Srbiji.

  Srbija se obavezala da sprovede smernice i primeni preporuke ODIHR“– naveo je  i dodao da će podržati sprovođenje nezavisne istrage u Srbiji i da će se savetovati sa stručnjacima o sledećim koracima ukoliko se dokaže da je bilo nepravilnosti.

  Konačan izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji trebalo bi da bude objavljen pre galsanja u rezoluciji u EP. Prema preliminarnim ocenama posmatrača, izbori održani 17. decembra, mada tehnički dobro sprovedeni, održani su u nepravednim uslovima.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2024