• Dijana Hrkalović predložena za tužibabu godine u Evropi

  Evropska CASE koalicija koja se bori protiv takozvanih SLAPP tužbi pokrenula je i ove godine „takmičenje“ za SLAPP političara i SLAPP državu godine, odnosno za one koji imaju najviše tužbi protiv medija, a među predloženima je i Dijana Hrkalović, nekadašnja visoka funkcionerka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dijana Hrkalović predložena za tužibabu godine u Evropi

   Kako su naveli na društvenoj mreži Iks (X), Dijana Hrkalović, koja je osumnjičena za saradnju sa organizovanim kriminalnim grupama, podnela je 11 tužbi protiv novinara i urednika KRIK-a, prenosi Danas.

   Pored nje, među kandidatima su i italijanska premijerka Đorđa Meloni, kao i gruzijski ministar za interno raseljene osobe Davit Patsatsia.

  Kada je reč o državama, nominovane su Hrvatska, Malta i Poljska.

   Hrvatsko novinarsko društvo, navela je CASE koalicija, registrovalo je 935 aktivnih tužbi protiv novinara u toj zemlji.

   Dodali su da je Malta među zemljama koje imaju najviše tužbi protiv novinara i podsetili na ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije (Daphne Caruana Galizia), koja je bila i žrtva najviše SLAPP tužbi.

   Naveli su da je među nominovanima i Poljska, zemlja u kojoj političari podnose višestruke tužbe protiv novinara o istim medijskim prilozima.

   Među nominovanim kompanijama su GAZ Sistem koji je u poljskoj tužio aktiviste zbog članka u kojem se kritikuje odluka o izgradnji LNG terminala, zatim osiguravajuća kompanija LEV INS u Bugarskoj koja je tužbom tražila pola miliona evra od medija zbog članka o dugovanjima osiguravača, kao i austrijski SPAR, koji je tužio borce za zaštitu životinja.

   SLAPP tužbe (u prevodu sa engleskog znači „šamar“) predstavljaju zloupotrebu prava i cilj im nije zadovoljenje pravde nego „zatrpavanje“ medija i aktivista tužbama kako bi ih finansijski i vremenski iscrpili i onemogućili da se bave svojim poslom.

   -Cilj tužilaca nije da opovrgnu nešto što je objavljeno i izrečeno, već da ućutkaju one koji kritički istupaju u javnosti. A sloboda govora i pravo na informisanje su temeljne vrednosti demokratije – objasnila je ranije predstavnica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Branka Dragović Savić.

   NDNV je bio prva organizacija iz Srbije koja je pristupila CASE koaliciji.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Izbegavajte putovanje u najtoplijem delu dana

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da se narednih dana pored visokih temperatura očekuje i povećan intenzitet saobraćaja zbog čega će biti otežani uslovi za […]

  Inflacija u junu usporila na 3,8 odsto

  Cene usluga i proizvoda za ličnu potrošnju su ovog juna u odnosu na isti mesec prošle godine u proseku više za 3,8 odsto, saopštio je Republički zavod za […]