• Direktori javnih preduzeća i načelnici Odeljenja iza sebe ostavili smeće

  Na juče održanoj sednici lokalnog parlamenta prisustvovali su, kratko, direktori javnih preduzeća i načelnici Odeljenja lokalne samouptrave. Iza sebe ostavili su sliku neodgovornih, bahatih i ekološki neosvešćenih. Sliku koja oslikava društvo ka kome, pokazali su, očito težimo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Direktori javnih preduzeća i načelnici Odeljenja iza sebe ostavili smeće
  Foto: IN Medija

  Da slika govori više od hiljadu reči zabeleženo je tokom sednice lokalnog parlamenta kada su salu napustili direktori javnih preduzeća i načelnici Odeljenja lokalne samouprave. Prazne flašice vode ostavljene su pored stolica na kojima su sedeli iako na nekoliko mesta u blizini same skupštinske sale postoje kante za odlaganje smeća.

  Na sednici lokalnog parlamenta u toku jučerašnjeg zasedanja na 52. tačke dnevnog reda nije bilo ni jednog kometara od strane odbornika ili direktora javnih preduzeća ni načelnika lokalne samouprave. Svoj komentar i stav iza sebe su ostavili u vidu smeća i time poslali jasnu poruku građanima.

  Inače, Opština Inđija je kroz javnu nabavku za gazirane i tople napitake kao i vode u balonima odlučila da potroši gotovo 48 hiljada evra sa PDV.

  Ukupna procenjena vrednost za tri partije je gotovo 48 hilljada evra sa PDV. Građani Inđije platiće za potrebe lokalne samouprave i njene organe pomenuti iznos podeljen u tri partije (dela) „prehrambeni proizvodi, gazirana i negazirana pića i dr“, zatim prirodnu vodu u balonima kao i „proizvode za pravljenje toplih napitaka“.

  Nabavka je objavljena na portalu javnih nabavki 28. februara na koju se javilo ukupnoi 7 ponuđača od tog broja odabrana su tri ponuđača koji su dostavili „ekonomski najpovoljniju ponudu“.

  Lokalnu samoupravu će prehrambenim proizvodima, gaziranim i negaziranim pićima snabdevati firma iz Svilajnca u iznosu od 3,9 miliona dinara odnosno 33,8 hiljada evra.

  Za prirodnu vodu u balonima kroz javnu nabavku odabrana je firma iz Vršca u iznosu od 360 hiljada dinara sa PDV.

  Dok je jedini ujedno i odabrani dobavljač toplih napitaka za potrebe lokalne samouprave firma MIKUS doo iz Vojke, visina javne nabavke za ove namene je milion dinara odnosno 9,2 hiljada evra sa PDV.

  Pomenuta sredstva obezbeđena su budžetom Opštine Inđija za 2024.godinu.

  Građani imaju mogućnost da zaštite životnu okolinu

  Podsetimo da je 2022. godine počeo sa radom Ekološki informacioni centar preko kog građani mogu da prijave ekološke problem pod okriljem Ministarstva zaštite životne sredine

  – Ovo je važna vest za građane Srbije, jer testiramo sistem, putem kojeg će građani moći da prijavljuju ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj samoupravi. Administratori će prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i pozivati nadležne službe da reaguju, pre svega inspekcije i druge službe u lokalnim samoupravama, kao i republičku inspekciju zaštite životne sredine – rekla je 2022. godine ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

  Vujović je tada pozvala građane da “ukažu na ekološke probleme i tesno sarađuju” sa državom,  kako bi te probleme što pre rešili.

   Građani mogu da šalju prijave preko mobilne i veb aplikacije „gReact“ (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i App Store, a omogućeno je i slanje SMS ili MMS poruka na 066/5555-001, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800/003-003, radnim danima od 7:30 do 15:30 časova.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija