• Đedović Handanović: Imamo drugu najnižu cenu struje u Evropi, jeftinija nego u Podgorici i Zagrebu

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je cena električne energije u Srbiji i dalje niža u odnosu na cene u okruženju, izuzev Mađarske.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Đedović Handanović: Imamo drugu najnižu cenu struje u Evropi, jeftinija nego u Podgorici i Zagrebu
  Foto: Pixabay

  Dodala je da Budimpešta jedina ima nižu cenu električne energije od Beograda za domaćinstva.

  Đedović Handanović je u intervjuu za Politiku istakla da je električna energija, prema podacima HEPI-ja (indeks cena energije u domaćinstvu) u Beogradu jeftinija nego, na primer, u Podgorici i Zagrebu.

  Ukazala je na to da ostale države u Evropi imaju mnogo više cene električne energije od Srbije.

  Podsećamo da je Ministarstvo izmenilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu (EUK), automatizovalo proces za sticanje statusa EUK za penzionere sa minimalnim penzijama i da je tokom grejne sezone broj domaćinstava sa olakšicama i popustima za plaćanje struje, grejanja ili gasa bio blizu 165.000, što je ujedno više nego nego duplo veći broj domaćinstava koja su do sada ostvarila pravo na popust otkad je EUK status uveden. – rekla je Đedović Handanović.

  Ministarka je naglasila da, po preporuci vlade, EPS obračunava i popuste za racionalnu potrošnju svim domaćinstvima koja racionalno troše energiju.

  Ukoliko građani uštede više od pet odsto električne energije u odnosu na prethodnu godinu ili godinu pre toga, mogu da ostvare popust i do 40 odsto na račun za struju. – rekla je ona.

  Navela je da je u decembru popust od 40 odsto ostvarilo čak 670.000 domaćinstava.

  Prema podacima HEPI-ja, cena kilovat-sata u Beogradu sa taksama i PDV-om iznosi 10,48 evra, u Budimpešti 9,68 evra, u Podgorici 10,90 evra, u Zagrebu 14,35 evra, dok je, na primer, u Londonu cena 40,73 evra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija