• Đokić: Srbiju u poslednjih deset godina napustilo 6.000 lekara

  Predsednica Sindikata lekara i farmaceuta dr Gorica Đokić izjavila je danas da je Srbiju u poslednjih 10 godina napustilo 6.000 lekara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Đokić: Srbiju u poslednjih deset godina napustilo 6.000 lekara
  Foto: Pixabay

  Đokić je agenciji Beta kazala da su u Srbiji plate lekara najniže u regionu i da „na 100.000 stanovnika imamo 283 lekara što je znatno ispod proseka u zemljama Evropske unije (EU)“.

  U poslednjoj deceniji svake godine Srbiju napusti od 200 do preko 700 lekara. U proseku Srbiju godišnje napusti više od 550 lekara. Našem zdravstvenom sistemu nedostaje veliki broj doktorra svih profila, iako na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imamo 1.800 nezaposlenih lekara među kojima ima i specijalista. – kazala je Đokić.

  Dodala je da država želi da popravi stanje u zdravstvu kroz nabavku opreme i izgradnju ili rekonstrukciju objekata, ali da na toj opremi nema ko da radi.

  U zdravstvenom sistemu trenutno nedostaje oko 5.000 zdravstvenih radnika, među kojima najmanje 1.000 lekara. Na 100.000 stanovnika imamo 283 lekara što je znatno ispod proseka zemalja Evropske unije gde na taj broj ljudi postoji najmanje 400 lekara. – rekla je Đokić.

  Prema njenim rečima, ceo svet se suočava s manjkom zdravstvenih radnika.

  Razvijene evropske zemlje, navela je, problem manjka zdravstvenih radnika najčešće rešavaju tako što ih „izvlače“ iz balkanskih zemalja.

  Maksimalna plata lekara specijaliste u Srbiji iznosi do 140.000 dinara, što je znatno manje nego u zemljama u okruženju. Naše plate su najniže u regionu, a u odnosu na EU niže su i nekoliko puta. – istakla je Đokić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]