• Dogovor Vlade i prosvetara: Menja se Krivični zakonik, poznato kako će se tretirati napad

  Vlada Srbije i reprezentativni sinidkati u prosveti postigli su dogovor, a prosvetni radnici su se saglasili sa predstavljenim nacrtom teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dogovor Vlade i prosvetara: Menja se Krivični zakonik, poznato kako će se tretirati napad
  Foto: Arhiv javnih skupova

  Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka pravde Maja Popović i šef kabineta predsednika Vlade Republike Srbije Žarko Mićin razgovarali su danas u Vladi Srbije sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti.

   Na sastanku je predstavljen nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, sa čime su se saglasili predstavnici sindikata.

  Prosvetni radnici su ranije ovog meseca održali proteste posle dva napada na njihove kolege, na kojima su tražili da se Krivični zakonik izmeni i napad na prosvetnog radnika tokom obavljanja nastave tretira kao napad na službeni lice.

  Protesti su iznudili sastanak s predstavnicima vlasti, na kojem je usmeno bilo obećano da će se Krivični zakonik izmeniti.

  U skladu sa Protokolom Vlade Republike Srbije i reprezentativnih sindikata, dogovoreno je da će tokom narednog meseca predsednik Vlade Miloš Vučević održati sastanak sa predstavnicima sindikata.

  Posle sastanka je najavljeno i novo zapošljavanje u prosveti, smanjenje administracije „u smislu korišćenja novih funkcionalnosti es Dnevnika“, kao i dalji zajednički rad na izmenama i dopunama posebnih kolektivnih ugovora.

  Sastanku su prisustovali predsednici i predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost.

  Šta predviđa radni tekst izmene krivičnog zakonika?

  Кo napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovim koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

  Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružija, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

  Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Gorivo još poskupelo

  Dizel i benzin će, na pumpama u Srbiji, poskupeti danas u 15 sati, za po dva […]