• Država se zadužuje još 183,9 miliona evra za „Čistu Srbiju“

  Država planira da se zaduži 183,9 miliona evra kod „Bank of China“ za nastavak, odnosno drugu fazu projekta „Čista Srbija“ – koji obuhvata izgradnju kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Država se zadužuje još 183,9 miliona evra za „Čistu Srbiju“

  Izvođač radova na ovom projektu je firma China road and Bridge Corporation (CRBC), a u drugoj fazi, koja će se finansirati iz ovog zajma, gradiće se kanalizaciona mreža duga 450 kilometara i devet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u devet opština u Srbiji (Inđija, Ada, Doljevac, Lelić, Kušiljevo, Bezdan, Ćićevac-Stalać, Novi SAD II i Subotica), piše Nova ekonomija.

  Ukupni troškovi druge faze procenjuju se na 216,4 miliona evra.

  Zajmom od 183,9 miliona finansiraće se 85 odsto vrednosti projekta, dok će ostatak od 15 odsto biti finansiran iz budžeta Srbije.

  Ugovor o kreditnom aranžmanu potpisalo je u ime Srbije 4. juna Ministarstvo finansija, a Predlog zakona o potvrđivanju ovog kreditnog aranžmana trenutno se nalazi u skupštinskoj proceduri.

  Kako se vidi u dokumentu, kamatna stopa je varijabilna, zasnovana na šestomesečnom Euriboru – plus marža od 1,75 odsto godišnje.

  Nivo sakupljanja i odvođenja i prečišćavanja voda u Srbiji je na niskom nivou čija je posledica mali broj postrojenja koja su u funkciji i koja ne obezbeđuju odgovarajući stepen prečišćavanja voda, a samim tim i nezadovoljavajući kvalitet prečišćenih otpadnih voda koje se ispuštaju u vodotokova.

  Srbija je pre nekoliko godina pokrenula projekat „Čista Srbija“ koji podrazumeva izgradnju komunalne infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

  Cilj projekta je izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u vrednosti od 3,5 milijarde evra – sa PDV-om – u 73 lokalne samouprave, odnosno na 93 lokacije u Srbiji, 159 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ukupnog kapaciteta 2,291,300 ekvivalentnih stanovnika, kao i 5.228.469,06 metara kanalizacione mreže.

  Projekat će se sprovoditi u nekoliko faza čime će 2,36 miliona stanovnika biti priključeno na kanalizacionu mrežu.

  Prva faza počela je 2021. godine potpisivanjem komercijalnog ugovora sa firmom China Road and Bridge Corporation.

  Za prvu fazu je takođe bio potpisan ugovor o kreditnom aranžmanu u iznosu od 203,4 miliona evra, takođe sa „Bank of China“.

  Početkom godine pomoćnik ministra građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Dušan Radonjić je rekao da se prva faza projekta realizuje na tеritoriji 14 jеdinica lokalnе samoupravе, odnosno na 16 lokacija.

  Radonjić jе navеo da prva faza prеdviđa izgradnju 680 kilomеtara kanalizacionе mrеžе i 25 postrojеnja za prеradu otpadnih voda.

  „U ovom trеnutku smo na 60 odsto rеalizacijе izgradnjе kanalizacionе mrеžе, dok sе postrojеnja nalazе u fazi projеktovanja“, rеkao jе on.

  Krajem marta je saopšteno da je u opštini Svrljig počela izgradnja prvog postrojenja za preradu otpadnih voda u okviru projekta, a radove izvodi kompanija “Millennium Team”, piše u jednoj od objava na sajtu Čista Srbija.

  Projekat „Čista Srbija“ je, kako se najavljivalo,  jedan od najvećih investicionih ulaganja u uslugu zaštite životne sredine i uključen je u program „Srbija 2020-2025“.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Inđija: Od večeras nema restrikcija vode

  Nadležni u JKP “Vodovod i kanalizacija” Inđija saopštili su danas da su rezerve vode obnovljene te da nema više potrebe za restrikcijama […]

  Pokušaj samoubistva na jarkovačkom putu

  Prema nezvaničnim informacijama, danas oko 12:20 na putu ka naseljenom mestu Jarkovci pronađeno je telo muškarca koji je pokušao samoubistvo pucnjem u […]