• Ekstremno zagađenje vazduha u Srbiji: Od jutros 12 opština ima „izuzetno loš“ kvalitet vazduha

  Izuzetno loš kvalitet vazduha zabeležen je jutros u 12 gradova i opština, a zagađenje vazduha u Srbiji je toliko da se samo jedan grad našao u „zelenoj“ kategoriji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ekstremno zagađenje vazduha u Srbiji: Od jutros 12 opština ima „izuzetno loš“ kvalitet vazduha
  Foto: Pixabay

  Kako piše portal Danas, najveće zagađenje u Srbiji oko podneva bilo je u Aleksincu, Nišu – na opštini Crveni Krst i Zaječaru sa indeksom 308, potom slede Beograd – opština Lazarevac i Ruma sa indeksom 305, Kruševac (304), Beograd – Grocka i Vrbas (303), Knjaževac i Sombor (302), Aranđelovac i Šabac (301).

  Ove vrednosti svrstavaju se u najgoru kategoriju kvaliteta vazduha koji se karakteriše kao „izuzetno loš“, a zbog toga se preporučuje smanjenje fizičke aktivnosti na otvorenom, kao i potpuno izbegavanje fizičke aktivnosti na otvorenom za građane sa osetljivim zdravljem.

  Ni u ostalim delovima Srbije situacija nije ništa bolja.

  Kako pokazuju podaci koje prikuplja i prikazuje u posebnom odeljku sajt N1, većina ostalih gradova imala je tokom podneva oznaku „veoma lošeg vazduha“, zbog čega se građanima savetuje da smanje intenzivne aktivnosti na otvorenom ako imaju simptome kao što su bol u očima, kašalj ili grlo.

  Takve vrednosti zabeležene su u Aleksandrovcu, Apatinu, Bajinoj Bašti, Beloj Palanci, Beogradu – opštinama Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski Venac, Sopot, Stari Grad, Surčin, Voždovac, Zemun, Zvezdara, Čukarica, zatim u Beočinu, Brusu, Dimitrovgradu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Kikindi, Kuli, Leskovcu, Loznici, Majdanpeku, Negotinu, Nišu – opštinama Niška Banja, Palilula, Pantelej, potom u Novom Sadu, Pećincima, Požegi, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Trgovištu, Trsteniku, Tutinu, Užicu, Valjevu, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu i Šidu.

  Loš vazduh, tokom kog se građanima preporučuje da razmisle o smanjenju intenzivnih aktivnosti na otvorenom ako imaju simptome kao što su bol u očima ili kašalj, zabeležen je u nešto manje gradova i opština.

  Među njima su Beograd – opštine Barajevo i Vračar, potom Bogatić, Bor, Inđija, Kosjerić, Kovačica, Kragujevac, Kraljevo, Ljubovija, Malo Crniće, Niš na opštini Medijana, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin, Pirot, Požarevac, Raška, Senta, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Vranje, Vršac, Zrenjanin, Čačak i Žabalj.

  „Prihvatljiv“ i „srednji“ indeks kvaliteta vazduha ne karakterišu posebne preporuke, osim u slučaju „srednjeg“ kvaliteta kod osetljivog dela populacije gde se preporučuje da građanu razmisle o smanjenju intenzivnih aktivnosti na otvorenom ako primete simptome.

  Srednji indeks kvaliteta vazduha oko podneva je zabeležen u Lučanima i Priboju, a prihvatljiv samo u Kovinu.

  Jedini grad koji je bio u „zelenom“ u pogledu kvaliteta vazduha jeste Čajetina.

  Ceo tekst moete pronači na ovom linku OVDE.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija