• EPS počeo da šalje nove cene struje privredi: Svakom drugačije, ali svima skuplje nego na berzi

  Firme i građani plaćaju propast Elektroprivrede, dok pojedini dobro zarađuju na berzi…

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  EPS počeo da šalje nove cene struje privredi: Svakom drugačije, ali svima skuplje nego na berzi

  Elektroprivreda Srbije ovih dana šalje ponude privrednicima za zaključenje novih ugovora, sa cenama koje su po prvi put šarene baš kao i one na berzi struje – s tom razlikom što je EPS i dalje skuplji od te iste berze, piše danas Nova ekonomija.

  Jasno je onda ko zarađuje na regulaciji cena, ali ostaje pitanje zašto domaćoj privredi, ali i građanima stavljamo na teret tuđe loše poslovne odluke, a i ko kupuje jeftiniju berzansku struju kad EPS snabdeva gotovo celu domaću privredu električnom energijom?

  Da li je stepen propadanja EPS-a bio toliki da ni zajam MMF-a od 2,4 milijarde evra, ali ni viša cena za građane i privredu ne može da ga postavi na noge, nego mora da se zarađuje i preko trgovine na berzi?

  Ili država koja i dalje vodi EPS, a koja je i osnovala berzu električne energije jednima prodaje ispod cene, dok za druge važi druga cena? Ili država zna nešto i pre dešavanja na otvorenom tržištu pa želi da zaštiti potrošače? Ko onda zarađuje na lokalnoj berzi, dok traje kontrola cena struje od strane države?

  Kako za Novu ekonomiju kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS), završetak energetske krize u Evropi prouzrokovao je konstantan pad cena struje na referentnim berzama, počev od novembra prošle godine i konačnu stabilizaciju veleprodajnih cena u prvom kvartalu ove godine, čime je prestala potreba za ograničavanjem maloprodajnih cena električne energije u Srbiji.

  Prva ponuda koju je EPS posle toga poslao, kada smo početkom ovog meseca razgovarali sa biznismenom Zoranom Drakulićem, glasila je na nekih 91 evro za megavatsat. To se u međuvremenu promenilo – nagore.

  Sada smo dobili ponudu sada od 94 i nešto evra po megavatsatu. Ali prvi put se dešava da privreda dobija različite cene. Neko je dobio 89, neko 84, neko i 97 evra. Tog dana kada vam pošalju ponudu, oni kao gledaju tržište. Šta to znači, da mi zavisimo od toga kog dana će oni da gledaju tržište i kada će da vam pošalju ponudu?. – kaže Drakulić.

  Tržišno formiranje cena kako je EPS zamislio

  Od političara do sada nismo čuli da će se cena struje formirati tržišno, dok je berza, iako je formirana u decembru 2022, trgovanje na dnevnom nivou počela tek prošle godine u julu. Zašto se i ranije privrednici nisu obavestili o tome kako će u doba visokih kamatnih stopa cene biti formirane i kako da eventualno pronađu druge dobavljače umesto EPS-a? Verovatno je odgovor na to pitanja jasan kada svi igrači na tržištu kažu da je najveći problem u poslovanju u Srbiji transparetnost.

  Kako objašnjavaju iz PKS, imajući u vidu da od 1. maja ističu ugovori o snabdevanju koje je EPS zaključio po ograničenim cenama u skladu sa preporukama Vlade Srbije, a u cilju zaštite privrede u uslovima poremećaja na tržištu, Elektroprivreda Srbije je počela da ugovara snabdevanje „po tržišnim principima u uslovima konkurencije“.

  EPS nudi kupcima uslugu snabdevanja električnom energijom po cenama značajno nižim u odnosu na do sada ograničene cene od 119,67 evra po megavatsatu. Cene se formiraju na osnovu više faktora, a to su ukupna potrošnja, dijagram potrošnje, kao i prilike na tržištu. Tokom pregovaranja sa svakim pojedinačnim kupcem, Elektroprivreda Srbije nudi više opcija ugovaranja cena, perioda snabdevanja, pa i mogućnost usklađivanja cena električne energije sa tržišnim kretanjima tokom ugovorenog perioda snabdevanja, koje kupci mogu odabrati u skladu sa svojim potrebama. –  navode u PKS.

  Prema podacima SEEPEX-a, srpske berze struje, prosečna cena trgovanja je u aprilu mesecu bila 62,23 evra po megavatsatu. I u proteklih 90 dana, kada se pogleda trgovanje na berzi, cena je uvek bila niža od 119,67 evra koliko je privreda sve to vreme plaćala.

  Ako se pogleda trgovanje u petak, najniža cena je iznosila 72, a najviša 135 evra za megavatsat.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]