• EPS za struju iz obnovljivih izvora isplatio oko 217 milion evra

  Elektroprivreda Srbije (EPS) prošle godine isplatila je vlasnicima elektrana za struju iz obnovljivih izvora 216,8 miliona, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  EPS za struju iz obnovljivih izvora isplatio oko 217 milion evra

  Vetroparkovi prvi su na listi isplata, slede ih elektrane koje rade na biogas, male hidroelektrane, elektrane na prirodni gas i druge, prenosi CINS.

  Zbog brojnih problema sa narušavanjem životne sredine hidroelektrane (MHE) privlače najviše pažnje javnosti.

  Za struju iz malih hidroelektrana EPS je prošle godine isplatio 36,8 miliona evra.

  Kao i do sada najviše novca dobile su male hidroelektrane u vlasništvu EPS-a i to Međuvršje, Ovčar Banja i Radaljska banja. Njima je ukupno isplaćeno, skoro 4,7 miliona evra.

  Firme povezane sa Vučićevim (Aleksandar, predsednik Srbije) kumom Nikolom Petrovićem godinama su pored EPS-a dobijale najviše para od države. Međutim, od prošle godine najveći broj MHE koje se povezuju sa njim nisu više na listi isplata.

  Prošle godine, posle EPS-a najviše novca isplaćeno je vlasniku MHE Samokovska reka 1, firmi Samuk, koja je dobila skoro 1,8 miliona evra.

  Treći po isplatama je Energo Ras iz Kraljeva. Njegove dve male hidroelektrane Kašići i Belci proizvele su struju, vrednu više od milion i po evra.

  Među najvećim isplatama našla se i firma Zlatiborske elektrane iz Čačka. Za dve MHE – Beli kameni Komalj dobila je blizu 1,2 miliona evra.

  Ubedljivo najviše para, izdvojenih za struju iz obnovljivih izvora isplaćeno je vlasnicima vetroparkova, skoro 113 miliona evra.

  Najveći vetropark je Čibuk 1 koji se nalazi u okolini Kovina u južnom Banatu, dobio je skoro 44 miliona evra, sedam miliona više nego sve male hidroelektrane zajedno. Vlasništvo nad tim vetroparkom imaju tri inostrane kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Holandije i Nemačke.

  Posle Čibuka 1 najviše novca dobio je vetropark Kovačica, više od 31 milion evra. Iza ovog vetroparka stoji firma Electrawinds K-Wind, koja je u vlasništvu holandske firme.

   

  Treći po isplatama je vetropark Košava koji je dobio više od 18,5 miliona evra, a u vlasništvu je MK Fintel Wind. Akcionari u tom preduzeću su firme Fintel Energija i MK holding – u kojoj je suvlasnik Miodrag Kostić.

  Energija iz biogasa koštala je državu više od 41,7 miliona evra. Među najvećim proizvođačima struje iz biogasa je srpska firma Vineks Etil, koja je od države dobila oko tri milona evra. Odmah za njom je i firma Biogas Energy čiji je većinski vlasnik firma iz Austrije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija