• Fiskalizacija udar na male zanatske radnje?

  Propisi o novoj fiskalizaciji, koja počinje iduće godine, dodatno će opteretiti ionako niske zarade i opadanje zanatlija koji porez plaćaju paušalno. Fiskalne račune za svoje usluge, od iduće godine, u obavezi su da izdaju kozmetičari, frizeri, obućari, krojači, moleri, električari kao i muzeji i sportske kladionice i svi oni koji se bave sportskim, zabavnim i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Fiskalizacija udar na male zanatske radnje?

  Propisi o novoj fiskalizaciji, koja počinje iduće godine, dodatno će opteretiti ionako niske zarade i opadanje zanatlija koji porez plaćaju paušalno.

  Fiskalne račune za svoje usluge, od iduće godine, u obavezi su da izdaju kozmetičari, frizeri, obućari, krojači, moleri, električari kao i muzeji i sportske kladionice i svi oni koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima i svi oni koji su do sada bili oslobođeni fiskalizacije. Međutim fiskalne račune nisu u obavezi da izdaju taksisti i advokati, što paušalcima dodatno smeta. Paušalni porez do sada su plaćali oni čiji prihod godišnje iznosi do 6 miliona dinara a za sve one koji ostvaruju promet iznad toga izdavali su račune i vodili knjigovodstvo.

  Paušalici sa kojima smo razgovarali u Inđiji, nisu blagonaklono prihvatili novu fiskalizaciju

  – Ovo je drugi put da se uvodi fiskalizacija paušalcima, prvi put nije imala smisla a sada još manje. Dodatnim nametima nam prave samo štetu. – kaže za In Medija vlasnica krojačkog salona.

  pixabay

  Sličan stav ima i vlasnica frizerskog salona, koja smatra da fiskalizacija donosi dodatne komplikacije oko administracije, inspekcijskim kontrolama „a sve u cilju sprečavanja sive ekonomije“

  – Svi znaju koja je prosečna cena šišanja u većini salona, a usluga šišanja je oko 80% od ukupnih usluga koje pružamo na mesečnom nivou. – kazala je ona.

  Od 15. oktobra počelo je prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije. Država je za ovu namenu obezbedila šest milijardi dinara, a pravo na korišćenje subvencije imaju obveznici osnovani i upisani kod nadležnog registra zaključno sa 29. oktobrom ove godine. Da bi mogli da se prijave za ove subvencije, privrednici prethodno moraju da prijave Poreskoj upravi lokaciju objekta.

  Obveznicima biti uplaćeno po 100 evra po svakom prodajnom mestu i po sto evra po svakom prodajnom uređaju, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto, definisano je Uredbom Vlade. Prijavljivanje za subvencije, na portalu Poreske uprave ePorezi, biće moguće do 31. januara 2022. godine.

  Ova pomoć mi znači kao kap vode moru. Toliko mi znači da ću ugasiti radnu, jer ne mogu da zaradim koliko njima treba. Preko 30 godina sam u ovom poslu i od svih vlasti stigmatizovana kao reper sive ekonomije. – ističe vlasnica krojačkog salona.

  Nije to stimulacija, ni slučajno. Toliko mi znači pomoć o kojoj priča ministar finansija da ću staviti ključ u bravu i da živim od socijalne ili neke druge pomoći države. To je bezobrazluk. – tvrdi vlasnica frizerskog salona.

  pixabay

  Objavljena je nova uredba, koja ne pravi razliku između preduzetnika – paušalaca i preduzetnika koji plaćaju porez prema ostvarenom prihodu, ukoliko obavljaju istu delatnost.

  – Uredba će se primenjivati od iduće godine, zajedno sa novim Zakonom o fiskalizaciji. Regulativa podrazumeva onlajn režim, koji će omogućiti dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu u trenutku prometa na malo. Tako će se osigurati da se svaki promet dobara i usluga na malo, kao i svaki primljeni avans za budući promet dobara i usluga na malo evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja – navelo je Ministarstvo finansija.

  Obe sagovornice IN Medije saglasne su u mišljenju da država nije razmišljala o tehničkim mogućnostima vezano za novu e-fiskalizaciju i propisane uredbe gde pored fiskalnih kasa zanatlije moraju da obezbede i internet.

  Pored kase moram uvesti i internet, ne znam samo sa kojim novcem i čemu. Čak i da dele troškove računa par firlmi ili lokala, besmisleno je. – kaže vlasnica krojačke radnje.

  – Zamislite neki berberski salon negde na selu gde nema ni asfalta ni vode, sa par stotina žitelja u kom lokalni brica mora da bude e – fiskalizovan. Nevažno, berberin, piljar ili lokalna prodavnica u selima sa internetom su domen naučne fantastike. To su rasadnici sive ekonomije? – pojašnjava vlasnica frizerskog salona.

  Za prijavu za subvencije neophodno je da se obveznici pre toga prijave na sajtu Poreske uprave do 31. januara 2022. godine, dok će svake nedelje biti isplaćivan novac za one koji su se u međuvremenu prijavili. Prelazni period za novi model fiskalizacije je od 1. novembra ove godine do kraja aprila naredne godine.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija