• Formirana radna grupa da analizira zašto sve manje studenata upisuje državne fakultete

  Dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić izjavio je da je formirana radna grupa na Univerzitetu u Beogradu, koja bi trebalo da analizira drastičan pad broja studenata u poslednjim godinama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Formirana radna grupa da analizira zašto sve manje studenata upisuje državne fakultete
  Foto: pixabay

  Roglić je za današnju Politiku naveo da bi radna grupa trebalo da pripremi sastanak proširenog rektorskog kolegijuma, koji će verovatno biti održan u februaru, i koji će ispitati razloge za taj pad na beogradskom Univerzitetu.

   Politika piše da su, nakon upisa za aktuelnu školsku 2023/24. godinu, na beogradskom Univerzitetu ostala 3.034 slobodna mesta, što je 13,5 puta više nego pre deset godina (226 mesta). 

  List navodi i da je broj brucoša na svim državnim fakultetima prošle godine bio 26.957, što je najmanje upisanih u poslednjih desetak godina.

   Politika piše da privatni fakulteti nemaju tih problema, kao i da je mišljenje u akademskoj i opštoj javnosti da maturanti ciljano upisuju i završavaju osnovne studije na privatnim fakultetima, koje kasnije „peru“ na master i doktorskim studijama državnih fakulteta.

  Dekan Hemijskog fakulteta naveo je i da će jedna od tema koja će biti analizirana na sastanku biti upravo i to koliki je upliv sa privatnih fakulteta na master studije državnih.

   Roglić je dodao i da se pitaju šta znače najave državnog vrha da će u Srbiju biti dovedene franšize stranih univerziteta i da li se „država odriče svog univerziteta“.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Izbegavajte putovanje u najtoplijem delu dana

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da se narednih dana pored visokih temperatura očekuje i povećan intenzitet saobraćaja zbog čega će biti otežani uslovi za […]

  Inflacija u junu usporila na 3,8 odsto

  Cene usluga i proizvoda za ličnu potrošnju su ovog juna u odnosu na isti mesec prošle godine u proseku više za 3,8 odsto, saopštio je Republički zavod za […]