• Gak: Fasade u centru treba urediti ali samo objekata koji su u javnoj svojini

  Težnja građana Inđije da se sačuva kultuno dobro u centru grada je i dalje aktuelno, bar tako smatra opozicija u lokalnom parlamentu. Donekle je i vlast saglasna da bi fasade trebalo uraditi ali, samo onih objekata koji su u javnoj svojini.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gak: Fasade u centru treba urediti ali samo objekata koji su u javnoj svojini
  Foto: IN Medija

  Najveći problem je, kako se moglo čuti prilikom rasprave, taj što vlasnici objekata nisu spremni da izdvoje 20 odsto sredstava koje bi uložil prilikom uređenja fasada.

  Na sednici Skupšštine opštine Inđija, opozicioni odbornik Strahinja Jovanović  podsetio je predsednika Opštine Vladimira Gaka na Odluku o “bespovratnom finansiranju na uređenju fasada zgrada” koje predstavljaju spomenik kulture i zgrada višeporodičnog satanovanja.

  Citaraću predsednika Opštine Vladimira Gaka koji je 2018. godine uporedio Inđiju sa čovekom koji ima zdravstvene probleme i objasnio da prvo moraju da se reše zdravstveni problem, u vidu vraćanja dugova nekih kapitalnih projekata i da takva stvari kao što su fasade će moći da se rade kada budžet ozdravi. Ako imamo dobar budžet, kao što kažete, zašto mislte da šest miliona dinara nije potrebno da se uloži u obnovu, na primer, jedne od kuća na šetalištu. – kazao je Jovanović i dodao da ako se već toliko novca ulaže u turizam, zbog čega se ne bi uredile fasade koje su pravo ruglo.

  Šta se dešava sa fasadom zgrade koja se nalazi na glavnom ulazu u gradsku pijacu? – pitao je odbornik Građanina.

  Prvi čovek Opštine Vladimir Gak je potvrdio da je uprava aktuelna politička većina donela odluku o uređenju fasada  rekavši da prema toj odluci Opština bi finansirala 80 odsto radova a 20 odsto vlasnici objekta.

  Kada pričamo o uređenju fasadama, pričamo o jednoj fasadi, to je zgrada ulaza u gradsku pijacu gde mi mi imamo jedan ili dva socijalna stana  dok je ostalo u privatnom vlasništvu. Do sada smo imali slučaj da stanari odnosno vlasnici stanova nisu hteli da daju novac za tih 20 odsto. Ako to nije korektno gde kažemo dajemo 80 odsto za uređenje fasade, a znamo ko je većinskih vlasnik i neće da učestvuje sa 20 odsto. To je bilo do nedavno, možda su u međuvremenu promenili mšljenje. Imamo još jedan veliki problem, nemamo saglasnost Zavoda za zaštitu  spomenika kulture. Nisam dovoljno stručan za taj deo ali postoji dodatna specifičnost same fasade i nije klasična zaštita spomenika kulture, nešto je komplikovanije. Imamo dakle dva problema što se toga tiča. – tvrdi Gak.

  Kada je reč o ostalim objektima u Ulici Vojvode Stepe, Gak kaže da su kuće u privatnom vlasništvu  i da se do sada niko od vlasnika nije javio i potvrdio da je spreman da izdvoji 20 odsto.

  Što se tiče uređenje fasada privatnih kuća na šetalištu, ja nisam siguran da bi to većina građana podržalo. Svi dobro znate da se kuće nalaze u privatnom vlasništvu, jedan kroz jedan,. Slažem se za fasade Crvenog krsta, Udruženja slepih i slabovidih, invalida rada i tako dalje. Tu se slažem ali kuće koje su u privatnom vlasništvu, pa čak se nisu ni javili da kažu da će dati onih 20 odsto. Sve što je na neki način u javnom svojini opštine Inđija, da apsolutno. – kazao je Gak.

  On je dodao da će u narednom perdiodu ponovo kontaktirati Zavod za zaštitu spomenika kulture.

  Apsolutno se ne radi o iznosu koji opština Inđija danas ne može da izdvoji. Obavestiću sve odbornike u roku od sedam dana o ovome. – zaključio je predsednik Opštine Inđija.

  Podsetimo da se o uređenju fasada raspravljalo u lokalnom parlamentu davne 2011. godine ali odluka nikada nije sprovedena u delu. Aktuelna vlast, koja je formirana 1. juna 2016. godine, kao što smo naveli, je  o uređenju fasada raspravljala na sednici Skupštine opštine Inđija  2018. godine.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija