• Gak opet najavio početak radova, ovog puta za desetak dana

  Radovi na potpunoj rekonstrukciji parkića kod Gimnazije počeće za desetak dana, najavio je odlazeći predsednik opštine Inđija Vladimir Gak. On je slično obećanje dao i prošle nedelje kada je najavio da radovi počinju za osam dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gak opet najavio početak radova, ovog puta za desetak dana

  Ovo je drugo pomeranje rokova početka radova u samo deset dana. Prema prošlonedeljnoj najavi radovi su trebali početi ove nedelje ali je umesto početka izvođenja radova dato novo obećanje i pomeranje roka za desetak dana. Gak navodi da se ovog puta čeka da istekne rok za podnošenje žalbi na osnovu izbora ponuđača putem javne nabavke i da je realan rok za otpočinjanje radova za desetak dana.

  Opština Inđija je donela odluku o dodeli ugovora za rekonstrukciju Trga Sloboda u centru Inđije grupi izvođača iz Valjeva sa ukupnom cenom od 129,3 miliona dinara.

  Ugovor za rekonstrukciju Trga Sloboda (parkić kod Gimnazije) dodeljen je grupi privrednih subjekata iz Valjeva GP Kompresor ING doo, GPD Kej doo i Elektrovolt doo.

  Stručna komisja utvrdila je da ponuđači ispunjavaju kvalitativne uslove i tražene kriterijume za izođenje radova.

  Predviđeni rok za završetak radova je 120 dana odnosno 4 meseca sa garantnim rokom od dve godine. Garantni rok podrazumeva garanciju izvedenih radova u trajanju od 24 meseca od završetka primopredaje radova a koji se konstatuje zapisnikom overenim od strane predstavnika ponuđača i naručioca.

  Odlazeći predsednik opštine Vladimir Gak, istakao je danas da će u toku radova najverovatnije biti zatvoren parking kod SŠ “Mihajlo Pupin” ali da radovi na rekonstrukciji neće uticati na saobraćaj u samom centru Inđije.

  Građevinska i lokacijska dozvola za izvođenje radova na potpunoj rekonstrukciji Trga Sloboda izdata je ranije. U toku javne rasprave avgusta 2023. godine načelnik Odeljenja za privredu i infrastrukturu izneo je podatak da je razlog odlaganja izvođenja radova i postojanje cisterne koja je zakopana na samom prostoru parkića a nekada je služila za skladištenje mazuta koji se koristio za grejanje obližnjih zgrada.

  Tada je napomenuo da se osim cisterne ispod zemlje nalaze i “vojni kablovi” te da izmeštanja i uklanjanja ovih prepreka odlaže radove na rekonstrukciji. Od avgusta se niko od nadležnih nije oglasio kako je moguće da se od 2018. godine iztradom projekata rekonstrukcije Trga nije detaljno utvrdilo stanje predmetnog prostora namenjenog za rekonstrukciju kao ni na kji način su prevaziđene prepreke.

  Hronologija obećanja rekonstrukcije Trga Sloboda

   

  Za rekonstrukciju Trga Sloboda lokalna vlast građane priprema od 2018. godine kada je ova ideja planirana i usvojena u okviru budžeta.

  Najavi rekonstrukcije Trga kod Gimnazije prethodila je odluka o izgradnji Trga mladenaca u neposrednoj blizini zgrade opštine iz 2012. godine. Plan je bio,  da se te 2012. godine nakon rekonstrukcije jugozapadnog krila zgrade Opštinske uprave u Inđiji uredi prostor između ovog objekta i Galerije Kuće Vojnovića.

  Dolaskom nove vlasti u opštini Inđija, u junu 2016. godine, zapostavljeni su projekti i idejna rešenja koju su predlagali bivši čelnici lokalne samouprave.

  Predlogom budžeta i njegovim usvajanjem na sednici lokalnog parlamenta, decembra 2017. godine dovelo je do toga da sredinom 2018. godine Opština Inđija izradi projekat za obnovu parkića kod Gimnazije.

  Projektom je predviđeno da park posle rekonstrukcije postane trg. Centralni park će, prema najavama nadležnih, sadržati fontanu dimenzija 15×7 metara, nove klupe, javnu rasvetu i prateće sadržaje. Vrednost projekta koji se finansira iz budžeta opštine iznosio bi oko 60 miliona dinara.

  Nakon objave idejnog projekta u kome se jasno vidi da će Pančićeva omorika koja se nalazi u parku biti posečena, aktivisti lokalnog udruženja iz Inđije „Inđijativa“ najavili su pokretanje peticije za opstanak Pančićeve omorike u centru i nakon obnove trga ispred Gimnazije. Nizom akcija i anketa, animiranjem stanovništva Pančićeva omorika je opstala na Trgu Slobode, a tome je mnogo doprinela i nerealizacija projekta iz 2018. godine.

  Identičnu priču oko očuvanja Pančićeve omorike istovremeno vode i odbornici lokalnog prlamenta pokreta Građanin, koji četiri godine ukazuju na propuste u projektu rekonstrukcije Trga. Glavni problem prema njihovom mišljenju je ukidanje zelenih površina i plan seče Pančićeve omorike prilikom rekonstrukcije.

  Osim nejasnoća oko razloga ukidanja zelene površine na već postojećem Trgu, višegodišnje nerealizacije projekta i cena radova se drastično menja iz godine u godinu.

  Projektom je predviđeno da park posle rekonstrukcije postane trg i tada je najavljeno da će rekonstrukcija koštati oko 60 miliona dinara. Međutim, perd kraj 2021. godine za projekat je bilo predviđeno 74 miliona dinara. Sve izmene cene izvođenja radova na rekonstrukciji trga su odbornici jednolasno usvajali tokom godina.

  Odlukom o budžetu za 2023. godinu decembra 2022. godine odbornici Skupštine opštine Inđija jednolasno su usvojili budžet u kom je za rekonstrukciju Trga Slobode predviđeno 121 milion dinara što je 47 miliona dinara više za samo godinu dana, a duplo više nego od prvobitne predviđene cene iz 2018. godine.

  Promena cene izvođenja radova desila se i prilikom usvajanja budžeta za 2024. godinu kada je za isti posao predviđeno 148 miliona dinara da bi putem javne nabavke cena izvođenja radova sa PDV iznosila 129,3 miliona dinara odnosno 1,1 milion evra.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija