• GG „Inđija i ti“ : Prikupljanje potpisa za peticiju povratka „tople vode“ u Inđiji

  Grupa građana „Inđija i ti“ u subotu 18. maja, počinje sa prikupljanjem potpisa za peticiju kojom se zahteva da se geotermalni izvor u Inđiji vrati u njeno vlasništvo i iskoristi za otvaranje bazena koji bi mogao da radi čitave godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  GG „Inđija i ti“ : Prikupljanje potpisa za peticiju povratka „tople vode“ u Inđiji

  GG „Inđija i ti“ u svom saopštenju navodi da su uvereni da uz malo truda Inđija može biti mesto u kojem će građani uživati i u koje će turist dolaziti tokom cele godine, kao što je slučaj sa banjama u Mađarskoj.

  Grupa građana „Inđija i ti“ je na sednici Skupštine opštine prošle godine pokrenula inicijativu za to da se posle pretnaest godina Opštini Inđija vrati vlasništvo nad geotermalnim izvorom. Oni navode da se čeka na konačan odgovor NIS-a po tom pitanju i da nakon toga opština može preduzeti prve korake za to da se pored postojećeg gradskog bazena izgradi još jedan koji bi koristio vodu iz geotermalnog izvora.

  -Budući da ta voda ima i lekovita svojstva, građani su je ranije nosili svojim kućama, ali je posle raznih priča i planova taj izvor konzerviran 2007. godine. Pored produženja kupališne, a samim tim i turističke sezone, geotermalni izvor bi se mogao koristiti i za zagrevanje nekih javnih institucija i druge namene. Izvor koji se nalazi pored gradskog bazena dubok je 1000 metara, a temperatura vode iznosi između 56 i 57 stepeni Celzijusovih. Snaga protoka iznosi oko 13 litara u sekundi i po svim proračunima njegova eksploatacija bi mogla trajati 100 godina.- navodi se u saopštenju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika