• Građani Inđije mogu da prisustvuju sednicama lokalnog parlamenta, jedna od njih je zakazana za sutra

  Građanima Inđije sutra je prilika da prisustvuju sednici lokalnog parlamenta, to pravo im pruža Statut Opštine Inđija. Možda poslednje zasedanje lokalnog parlamenta u aktuelnom sazivu biće održano u ponedeljek 29. aprila od 10 sati. Odlazeći odborinici sutra će razmatrati i usvojiti čak 52 tačke dnevnog reda

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Građani Inđije mogu da prisustvuju sednicama lokalnog parlamenta, jedna od njih je zakazana za sutra
  Foto: IN Medija

  Građani Inđije imaju pravo da prisustvuju sednicama lokalnog parlamenta, odnosno sednicama Skupštine opštine Inđija. To pravo im pruža Statut Opštine Inđija donesen 4. marta 2019. godine a na osnovu člana 191. stav 1. Ustava Republike Srbiječlan 32. stav 1. tačka 1. Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 37. stav 1. tačka 1. Statuta Opštine Inđija i pribavljenom mišljenju Ministarstva držžavne uprave i lokalne samouprave.

  U Statutu opštine Inđija pored obaveza lokalnih vršioca vlasti i transparentnosti u donošenju odluka, trošenja novca, biranja organa i direktora javnih preduzeća, građani imaju pravo da dodatno kontrolišu rad lokalne samouprave tako što će prisustvovati sednicama lokalnog parlamenta.

  Ovo pravo građanima je zagarantovano u članu 43. Statuta Opštine Inđija u kom se kaže „sednice skupštine opštine su javne“. Za javnost rada odgovoran je predsednik skupštine opštine. Skupština opštine može odlučiti da sednica ne bude javna u slučaju bezbednosti i odbrani zemlje kao i ostalih posebno opravdanih razlogakoji se konstatuju pri utvrđivanju dnevnog reda. U svim ostalim slučajevima građani imaju pravo da sednici prisustvuju ali ne da u njoj i učestvuju – debatuju.

  Građani takođe imaju zagarantovano pravo učešća kroz peticije. Organi uprave imaju dužnost da građanima u ostvarivanju njihovih prava daju podatke, objašnjenja i obaveštenja.Organi službe dužni su i da omoguće svim građanima podnošenje pritužbi na rad zaposlenih i rad funkcionera.

  I isto tako su dužni da u roku od 30 dana odgovore građanima na podnete pritužbe.

  Građani mogu kontrolisati funkcionisanje lokalne samouprave i njenih činovnika putem javne rasprave, koju organizuje Opštinsko veće koje i određuje način, mesto i vreme sprovođenja iste.

  Opštinsko veće upućuje poziv građanima za učešće na javnoj raspravi na koju su osim građana duži pozvati Udrženja i stručnu javnost. Ovakav poziv plasira se na internet stranici lokalne samouprave i putem medija ili ostalih „pogodnih“ načina.

  Predlog za donošenje ili promenu Statuta može podneti najmanje 10% građana sa biračkim pravom na teritoriji opštine Inđija, jedna trećina odbornika i predsednik opštine.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija