• Građanska Vojvodina: Građani da se solidarišu sa studentima grupe STAV, oni brane prava svih nas

  Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina izrazila je snažnu podršku studentima iz neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) koji su blokirali zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu kako bi sprečili političke manipulacije, kršenje zakona i urušavanje autonomije univerziteta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Građanska Vojvodina: Građani da se solidarišu sa studentima grupe STAV, oni brane prava svih nas

  Upozoravamo javnost da višemesečna agonija sa izborom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu predstavlja otvoreni obračun režima, i njegovih podanika u Rektoratu Novosadskog univerziteta, sa autonomijom univerziteta i akademskim slobodama. – kaže se u saopštenju.

  Kako Građanska Vojvodina navodi, nema veće opasnosti po jedno društvo od gušenja ovih sloboda, jer to je siguran put u fašizam.

  Studentska grupa STAV na akciju bila je prinuđena nakon zloupotreba i političkog upliva u izbore za Studentski parlament koji su kulminirali poslednjih dana zbog odluke da izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu budu održani u zgradi Rektorata, umesto na matičnom fakultetu, i to uz odobrenje rektora. Uprkos tome što je tako nešto i protivzakonito.

  Oni su prethodno dva puta sprečili sprovođenje ovih izbora na Filozofskom fakultetu jer se protive tome da se na njima kandiduje samo jedna lista – Saveza studenata, kojom manipuliše vladajuća stranka.

  Građanska Vojvodina u svom saopštenju podseća da je predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak, koja je među organizatorima spornih studentskih izbora, a koja je inače bila prva na listi Ruske stranke na nedavnim lokalnim izborima u Novom Sadu, prethodno bila i među glavnim organizatorima pokušaja progona profesora tog  faulteta Dinka Gruhonjića, u jeku kampanje koju je protiv njega produkovao režim i njemu bliski mediji plasirajući montirane snimke u maniru fašističke propagande.

  Ono što danas rade studenti grupe STAV primer je izuzetne hrabrosti i odgovornosti, ali i upozorenje za celo društvo da se usprotivi nasilju i otimanju građanskih prava i sloboda.Pozivamo građane da se solidarišu sa studentima jer oni danas brane prava svih nas.Samo autonoman univerzitet garant je razvoja društva. Upodobljavanje univerziteta političkim interesima vodi u civilizacijski sunovrat. – zaključuje se u saopštenju.  

  Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.    

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]