• Hotel Jugoslavija na prodaju za 3,17 milijardi dinara

  Beogradski hotel „Jugoslavija“, građevinsko zemljište na kom se nalazi, imovina i bista Aleksandra Zarina su oglašeni na prodaju u okviru stečajnog postupka kompanije „Danube Riverside“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Hotel Jugoslavija na prodaju za 3,17 milijardi dinara
  Foto: Screenshot (Youtube/BELDOCS)

  Vrednost imovine Danube Riverside-a, vlasnika ovog hotela, što uključuje i sve navedeno, jeste 6,35 milijardi dinara, a početna prodajna cena na licitaciji biće oko 3,17 milijardi dinara (oko 27 miliona evra). Depozit za učešće u postupku je 1,27 milijardi dinara, piše Nova ekonomija.

  Uplata se može obaviti do 18. marta.

  Prema dokumentima koje je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), u okviru hotela Jugoslavija na osam spratova nalazi se luster-tavanica, koja je, rešenjem Muzeja primenjene umetnosti od januara 2023. godine određena za dobro koje je pod zaštitom muzeja i predstavlja deo procenjene imovine.

  Pored toga, u okviru hotelskog kompleksa nalazi se i bista, delo Aleksandra Zarina, kojoj je rešenjem Narodnog muzeja Srbije utvrđeno svojstvo kulturnog dobra i predstavlja deo procenjene imovine.

  Takođe, na građevinskoj parceli koja je na prodaju, od ukupno 45.613 kvadratnih metara, pod objektima je 13.981 kvadratni metar.

  Kako je objašnjeno, ta katastarska parcela je u zajedničkoj svojini Danube Riverside i društva MV Investment, među kojima nije urađeno pravno razgraničenje u smislu opredeljivanja suvlasničkih udela u zemljištu, a ni parcela nije fizički podeljena među društvima.

  Na sajtu piše da je pred Privrednim sudom u Beogradu u toku parnični postupak, koji je Luka Beograd pokrenula protiv Danube Riverside i MV Investmenta, zbog dela katastarske parcele koja čini ovu imovinu, a javno nadmetanje za tu imovinu održaće se 22. marta.

  Hotel „Jugoslavija“ otvoren je 1969. godine, a izgrađen je po projektu arhitekte Lavoslava Horvata.

  „Kada je izgrađen, hotel je bio najveći i najmoderniji hotel u SFRJ. Imao je sedam spratova i prateće zgrade sa 1.500 prostorija, 1.100 kreveta u ukupno 600 soba i 23 apartmana“, piše na sajtu.

  Kako je navedeno, u elaboratu piše da su neki od gostiju hotela bili britanska kraljica Elizabeta, astronaut Nil Amstrong, američki predsednici Ričard Nikson, Džimi Karter i libijski vođa Gadafi.

  Hotel je bombardovan 1999. godine, ali i dalje nije obnovljen u potpunosti, već samo neki njegovi delovi.

  Hotel Jugoslavija je do 24. decembra 2011. godine bio pod prethodnom zaštitom. To znači da se za hotel pretpostavljalo da ima svojstva kulturnog dobra i nakon izrade elaborata mogao je da bude proglašen kulturnim dobrom. – navela je Nova ekonomija.

  Kako je objašnjeno, Zavod za zaštitu spomenika je izbrisao hotel Jugoslavija sa evidencije dobara pod prethodnom zaštitom, a razlog, kako piše u elaboratu, bio je delimično uništen originalni enterijer, kojem je naneta velika šteta u toku bombardovanja.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija